Kommundirektören: "Jobbig period – men inte min roll att medla"

En jobbig period.
Så beskriver kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren det politiska läget i Enköpings kommun.
– Men det är inte min roll att medla, säger han.

Kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren kommenterar nu det politiska läget i Enköping. "Det är tråkigt att vi är där vi är", säger han.

Kommundirektören Daniel Jansson-Hammargren kommenterar nu det politiska läget i Enköping. "Det är tråkigt att vi är där vi är", säger han.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2025-02-26 05:00

Som kommunens högsta tjänsteman ska Daniel Jansson-Hammargren se till så de beslut som politikerna tar verkställs och han ska leda förvaltningarnas arbete.

Men att lägga sig i det politiska arbetet, eller kommentera det faktum att de fem partierna som kastat ut det sjätte ännu efter fyra veckor inte pratat med det uteslutna partiet varken vill eller bör han, säger han.

– Då vore jag ute på hal is. Men det är klart att jag tycker att de behöver komma vidare, säger han.

Sedan samarbetet med Nystart Enköping spruckit styr nu Moderaterna, Centern, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i minoritet. Det innebär att de måste söka stöd hos oppositionen för att få igenom sina beslut.

– Om beslut nu inte går igenom och det blir återremisser kan det förstås bli frustrerande även för tjänstepersonerna om de jobbat länge med en fråga, menar Daniel Jansson-Hammargren.

– Här ligger ju mycket på mig att vara språkrör för mina medarbetare och föra resonemang med politiken innan vi lyfter upp ärendet.

Under den gångna månaden har man dock inte hamnat i en sådan situation.

– Den kommande budgetprocessen blir nog den första. Jag vet inte hur mycket kohandel partierna måste ägna sig åt för att få igenom budgeten och jag vet inte hur de ska hantera det. Men utifrån det tidsspann vi har är det viktigt att de tar kontakt med varandra redan nu, säger han.

Här kommer tjänstemannaorganisationen att vara extra noga i år, jobba fram underlag till politiken och vara nitiska med tidsplanen, förklarar han.

– Det är vi ju alltid men det är kanske extra viktigt nu, för att underlätta, säger han.

Anders Wikman har av politiska företrädare i styret anklagats för att ha orsakat arbetsmiljöproblem inom tjänstemannaorganisationen.

Stämmer detta?

– Nej, det är inget jag märkt av. Wikman är påläst och kräver svar av oss men det är inte på den nivån att det är ett problem. Men det som kanske skiljer Nystart från vissa av de andra partierna är nog synen på var gränsen går för hur mycket de vill gå in i ärendena.

Daniel Jansson-Hammargren menar att det är en grannlaga uppgift att hitta den balansen.

– Det går inte att säga rakt av att politikerna bestämmer vad som ska göras och vi tjänstepersoner bestämmer hur det ska göras. Här behöver vi ha ett samarbete där vi ger och tar. Det är bland annat därför jag träffar de tre kommunalråden enskilt men också uppmanar samtliga partier att höra av sig om de vill få någon generell information eller stämma av i specifika frågor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!