Kommunens pengar räcker inte till fler fritidsgårdar

Barn och ungdomar i Örsundsbro och Grillby som hade hoppats på fritidsgård eller aktivitetshus får vänta. Enköpings kommun har inte råd.

Inga fritidsgårdar i sikte i Grillby eller Örsundsbro.

Inga fritidsgårdar i sikte i Grillby eller Örsundsbro.

Foto: Lotta Gometz

Enköpings kommun2023-04-30 05:00

I Örsundsbro har ett gäng ungdomar själva skrivit till kommunen med frågan om de inte kan få någonstans att hänga med sina kompisar. En fritidsgård med möjligheter att köpa snacks och spela pingis skulle vara bra både för den fysiska och psykiska hälsan, menar de.

I Grillby har medborgare efterfrågat ett allaktivitetshus och en ungdomsgård. Ett gammalt skolhus som står övergivet skulle passa bra till allaktivitetshus för både gamla och unga, menar Grillbybon som kommit med förslaget.

En förälder i Grillby föreslår en ungdomsgård i det växande samhället och menar att med en sådan skulle barnen inte behöva driva omkring i byn.

Upplevelsenämnden, som ansvarar för att bedriva fritidsgårdsverksamhet i kommunen, har nu haft alla tre förslagen på sitt bord. Och avslagit samtliga med motiveringen att det saknas pengar.

Förvaltningen skriver att man är positiv till idéerna och gärna vill skapa aktiviteter för en bred målgrupp men eftersom det saknas såväl politiskt uppdrag som budget går det inte att genomföra dem. Att driva en ungdomsgård eller fritidsgård i en kransort två kvällar i veckan kostar minst 200 000 kronor, exklusive lokalkostnad om året och skulle man ändå genomföra det skulle det få konsekvenser på annan verksamhet, skriver förvaltningen.

Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) understryker att kommunen är positiv till förebyggande aktiviteter för ungdomar och därför nu börjar fundera i andra banor.

– I Lillkyrka samverkar kommunen och en idrottsförening, i ett så kallat IOP-avtal. Där är föräldrar de aktiva ledarna och någon gång i månaden kommer det ut en anställd från fritidsgårdarna i stan och ger ett professionellt stöd. Vi ser att vi skulle kunna arbeta så i kransorterna, säger hon.

Idag driver kommunen fritidsgårdsverksamhet på två ställen centralt i Enköping, Västerleden och i Romberga samt i Fjärdhundra och Hummelsta. Dessa uppdrag är så kallat kompensatoriska, vilket betyder att fritidsgårdarna bedrivs i områden som till exempel har ett lägre deltagande i föreningsliv jämfört med andra delar i kommunen.

För flera år sedan drev kommunen fritidsgården Tingan i Örsundsbro. Men även då fick de ekonomiska ramarna styra och när besparingar skulle göras prioriterade upplevelsenämnden bort verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!