Nu blir det klappar från lokala handlare

2018 var Enköpings lokala handlare mycket missnöjda sedan de utestängts från kommunens upphandling av personaljulgåvor. I år är de desto nöjdare.

Sofia Ekehult och Elisabeth Moglia, Fröken Röd respektive Elisabeths Ost & Delikatesser, tycker att kommunen skött årets upphandling av personaljulklappar bra.

Sofia Ekehult och Elisabeth Moglia, Fröken Röd respektive Elisabeths Ost & Delikatesser, tycker att kommunen skött årets upphandling av personaljulklappar bra.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-12-05 06:00

– Vi är väldigt nöjda med hur det här skötts efter att vi skrev vår insändare i Enköpings-Posten. Redan dagen efter tog dåvarande kommundirektören Peter Lund kontakt och strax efteråt kunde vi lämna anbud på julklappar genom en förenklad upphandling, berättar Elisabeth Moglia, som driver Elisabeths Ost vid Stora Torget.

Det var hon som tillsammans med Sofia Ekehult, Fröken Röd på Kungsgatan, skrev insändaren i mitten av oktober förra året. De reagerade starkt mot att kommunen börjat handla sina personalgåvor på centrala avtal, i stället för som tidigare i lokala butiker. Men det blev snabb ändring, och årets upphandling gjordes med normalt förfarande vilket innebär betydligt mera pappersarbete än det förenklade från i fjol:

– Det är en gedigen hög med papper som ska fyllas i och kompletteras med olika bilagor och foton av det man vill erbjuda som julgåva, säger Sofia Ekehult.

För de lokala handlarna har det också varit viktigt att kommunen bjudit in handlarna till träffar där de fick information om hur upphandlingar går till, var blanketter finns att hämta och vad de ska vara uppmärksamma på. Sofia Alle på Gestbloms bokhandel var en av de som deltog i en informationsträff:

– Vi var inte så många med där av olika anledningar, men jag är glad att jag var där. Det är ganska omständligt och när inbjudan att delta i upphandlingen kom tog det nog sammanlagt en dag bara att ta sig igenom alla instruktioner och sedan ytterligare ett par timmar att fylla i alla dokument och göra i ordning alla bilagor, säger Sofia Alle.

Merparten av de julgåvor som kommunanställda kommer att få av sin arbetsgivare kommer nu från lokala handlare. Det är något som gör Elisabeth Moglia och Sofia Ekehult extra glada. Nöjda är de också för att de fått beställningar på julgåvor från sina butiker, om än något färre än förra året. 

Även Sofia Alle är glad över att många lokala butiker funnits med i utbudet, men lite besviken över att inga beställningar kommit till Gestbloms i år:

–  Det är klart att det hade varit roligare att få beställningar när vi erbjudit bokpaket vi tyckt är trevliga. Men det är alltid upp till kunden, och det är viktigt att visa att man vill vara med, säger Sofia Alle.

Den julgåva som de flesta anställda kommer att få ser ut att bli Centrumsamverkans presentkort. Enköpings museum hade sålt 800 stycken.

Sofia Alle med böcker som ingår i Gestbloms bokhandels erbjudande för julklappar till kommunpersonal.
Sofia Alle med böcker som ingår i Gestbloms bokhandels erbjudande för julklappar till kommunpersonal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!