Det handlar om de detaljplaner som politikerna beslutar om, planer som reglerar kommunens användning av markområden och bebyggelse. Ofta diskuteras frågorna ner på detaljnivå innan beslut tas och planerna vinner laga kraft. Ändå kan politikerna ibland upptäcka att det som till slut byggts inte stämmer med det man tog beslut om i detaljplanen, trots att planen ska vara styrande.
Anders Wikman (NE) vice ordförande i plan- och exploateringsutskottet, plex, väckte förra året ett så kallat ledamotsinitiativ där han ställde frågan "Blev det som vi tänkte?".
Som exempel tog han upp tre förslag där den slutliga bebyggelsen inte blivit som det var tänkt. Ett av dessa är området gamla Nynäs där det i detaljplanen framgår att bostadsbebyggelsen längs Bredsandsvägen inte skulle få kännas påträngande och fastigheten endast skulle få användas till en förskola eller högst tre villtomter. Med facit i hand har han nu konstaterat att fastigheten är bebyggd med en radhuslänga.
– De här frågorna är viktiga att följa upp eftersom det tar lång tid från det att detaljplanen tas fram tills byggandet börjar. Både politiker och tjänstemän kan bytas ut under tiden, säger Anders Wikman.
På plex-utskottets senaste möte togs beslutet att samhällsbyggnadsförvaltningen nu ska se över hur man kan genomföra en systematisk, återkommande utvärdering av genomförda detaljplaner så att politikerna har möjlighet att dra lärdomar inför kommande processer.