Översvämningarna som drabbat bönder och åkrar efter den senaste veckans regn över Upplands nordvästra delar förstör inte bara för de som odlar och vill ta sig fram längst avstängda vägar. Det riskar också vattenkvaliteten.
Johan Axnér är vattenstrateg på Enköpings kommun. Han berättar att det är svårt att få en ögonblicksbild på hur förorenat vattnet är just nu. I dagsläget mäter nämligen bara föroreningarna i Örsundaån på två platser längst med ån – och mätningarna sker en gång i månaden.
– Där utsläppen sker har man provtagningspunkter både upp-och nedströms. Man har en provtagningspunkt i Heby där man släpper ut det kommunala vattnet. Men sen finns ingen provtagningspunkt innan man kommer till Örsundsbro.
Johan Axnér säger att man mätt föroreningar i Örsundaån under en period mellan 2019 och 2021. Då satte de upp flera mätstationer längst med ån för att mäta föroreningarna. Då kunde man se att halterna av kväve och fosfor stundtals var väldigt höga.
– Vid ett av tillfällena var det höga vattenflöden under den här perioden. I samband med det var halterna av kväve och fosfor oerhört höga, säger han och fortsätter:
– Jag misstänker att det är samma sak nu.
I jordbruket använder man sig av gödningsmedel som nu kan komma att färdas från åkrarna ned i vattendragen som leder ut i Mälaren. Ett av vattendragen som nu riskerar höga halter av kväve och fosfor från åkermarkerna är Örsundaån, som går från Heby över Fjärdhundra till Alstasjön för att sen mynna ut i Mälaren.
Att fosfor och kväve följer med ån ut i Mälaren kan leda till övergödning av sjön. Mälaren är enligt Johan Axnér redan övergödd och i förlängningen kan föroreningarna som dras med ut från de översvämmade åkermarkerna göra saken värre, samt påverka invånare runt Mälaren.
– Det är en bidragande orsak till övergödning. I Enköping har vi dricksvatten från vår grundvattentäkt så den är skyddad på det sättet. Men många kommuner tar dricksvattnet från Mälaren. Så för dem blir det då höjda kostnader för att rena vattnet. Men Mälaren har varit övergödd en längre tid, men den här typen av blöta landskap kommer såklart att förvärra situationen.
Johan Axnér menar att det saknas viktig data på vad som släpps ut i sjövattnet via åarna.
– Mälaren är såklart jätteviktig att hålla koll på, men det som rinner till Mälaren från exempelvis Örsundaån behöver man också ha koll på. Det har vi inte i dagsläget, säger Johan Axnér.