Väldigt långt ifrån bästa skolkommun

Både Enköping och Håbo tillhör bottenskiktet bland Sveriges kommuner i Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun.

Lärarförbundets lokala ordförande Birgit Stare och huvudskyddsombud Johan Lövgren vill värna skolan i Enköping.

Lärarförbundets lokala ordförande Birgit Stare och huvudskyddsombud Johan Lövgren vill värna skolan i Enköping.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-10-16 17:00

På onsdagsmorgonen släppte Lärarförbundet sin årliga undersökning Bästa skolkommun, en jämförelse mellan Sveriges 290 kommuner. Kommunerna i Uppsala län hamnar alla på den undre halvan.

Enköping placerar sig på 283:e plats. Förra året var Enköping 232:a, men det går inte att helt jämföra åren eftersom Lärarförbundet har gjort en del förändringar i undersökningen till årets upplaga.

Kriterier som har tagits bort till i år är betygsresultatet i nian, andel godkända i alla ämnen i nian och andel som når grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessa kriterier påverkas starkt av socioekonomiska faktorer.

En annan nyhet är att kommunerna får individuella indextal. Det görs för att varje kommun ska kunna se sin egen utveckling.

Enköping är faktiskt till och med sämst rankad i sin kommungrupp (lågpendlingskommuner nära större städer) i vilken 35 kommuner ingår enligt SKL:s definition.

Lärarförbundets ordförande i Enköping, Birgit Stare, och huvudskyddsombud, Johan Lövgren, ser flera orsaker till kommunens dåliga rankning. En är pengar.

– Skolpengen för alla skolverksamheter har varit låg i många år i Enköping, säger Birgit Stare.

– Enligt Skolverkets statistik lägger Enköping tusen kronor mindre per elev och år än genomsnittskommunen. Skillnaden kan motsvara 20 lärartjänster, men i stället har man nedskärningskrav, säger Johan Lövgren.

– En annan parameter i det här är fastighetsskötseln, som kommunen har misskött i 30-40 år, säger Birgit Stare.

Räkningen för denna "fastighetsmisskötsel" kommer nu, när kommunen i en del fall måste riva gamla skolor och förskolor och bygga nytt.

Lokalbristen påverkar också. De talar om att lokalbristen på ett påtagligt sätt ger sämre läromiljö och sämre arbetsmiljö i förskolor och skolor, med stora barngrupper.

– Man kan ju bli nedslagen av ett sådant här resultat, men all personal i förskolan och skolan gör ett jäkla bra jobb. Det görs ett jättejobb där ute, men kanske inte med de bästa förutsättningarna, säger Johan Lövgren.

Håbo är rankad på plats 243.

Inom området resurser till undervisningen hamnar Enköping på plats 251 och Håbo på 190 av de 290 kommunerna. Lärartätheten placerar Enköping på plats 211 och Håbo på 240. 

På ett område skiljer sig Enköping och Håbo mycket. Det gäller friska lärare (baserat på sjukskrivningar). Där är Håboläraren mycket friskare, på femte plats i landet, medan Enköping placerar sig på 234:e plats.

Varken Enköping eller Håbo är bra skolkommuner enligt Lärarförbundets undersökning.
Varken Enköping eller Håbo är bra skolkommuner enligt Lärarförbundets undersökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!