Barn från Skolstaskolan, Entréskolan och Bergvreten satt som små ljus längs med åkanten i Drömparken under tisdagsförmiddagen. Enköpingsåns dag innebär en möjlighet för barn och vuxna att få lära sig mer om fiskar och hur världen fungerar under åns vattenyta.
Den tidigare fördämningen är borttagen och vattnet ser ganska stilla ut tills dykaren Gustav Johansson, som är klädd i orangelysande dräkt, cyklop och snorkel, hoppar i. I en liten båt sitter Per Stolpe och Johan Persson från Upplandsstiftelsen för att hjälpa till med att få upp en ryssja från det elva-gradiga vattnet.
På land står Tomas Loreth Remén, från Upplandsstiftelsen, och berättar för skolbarnen med gestikulerande händer om livet i Enköpingsån och vilka fiskar som finns. Förväntan är hög bland barnen – de vill se vad som finns i ryssjan.
Ganska snart förstår publiken att det något slags problem att ta upp ryssjan. Det ser ut som om något fastnat. Barnen lyssnar tålmodigt under tio minuter till, samtidigt som de ser dykarens arbete i ån framför dem med nätet.
– Så tragiskt, säger lågt Anders Lindholm, som kommunekolog vid Enköpings kommun, där han sitter på huk vid åkanten.
Till slut tas beslutet att alla barn får gå undan ut på gräsmattorna för att leka eller lyssna på mer information om fiskar. För att de inte ska behöva se vad som är fångat i ryssjan.
Och den är inte bara fångad den är även död. En drunknad bäver som dog av syrebrist.
– Det var ju olyckligt men bra ändå att inte alla barn fick se det här, säger Anders Lindholm.
Förr om åren har det inte varit så mycket bäver i omårdet. Nu finns de på var och varannan ö i Mälaren. Och det talas om flera revir i Enköpingsån.
– Vi har genomfört hur många provfisken som helst, ibland får man räkna med bifångst. Men på 25 år har det varit en skäggdopping och nu även en bäver.
Medan barnen ovetandes har en trevlig utflyktsdag står de ansvariga vid åkanten och pratar igenom vad som hänt. De säger att de känt sig ganska trygga i att med en åpromenad full med folk – så simmar bävrarna i ytläge.
– Här är det en individ som dykt och fastnat, säger Anders Lindholm.
Hur gör ni nästa år?
– Det gäller att hitta rätt storlek på ett nät, som sätts på armeringsjärn trycks ned i botten. Så inte bävrar och stora fiskar kommer in.
Vad tänker du just nu om det som hänt?
– Jättetråkigt. Jag har en personlig relation till bäver från min uppväxt och är förtjust i dem. Så det är klart att man berörs, säger Anders Lindholm.