– Vi är gjorda för att vara utomhus.
Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur med inriktning på miljöpsykologi. Under de senaste 30 åren har han forskat på hur människor påverkas av naturmiljö.
– Det började när de ville förtäta i Lund och då ta bort en del grönområden, vilket för mig som landskapsarkitekt kändes väldigt tråkigt. Då började jag forska kring vilket behov människan faktiskt har av miljön, säger Patrik Grahn och berättar att resultatet var slående.
Det visade sig att personer som vistades mer utomhus hade lägre stressnivåer och längre förväntad livslängd.
– Jag blev nästan lite rädd för att presentera mina resultat, för det var ingen som pratade om det här då på 80- och 90-talet.
Under våren kom en ny rapport från Sveriges Landsbruksuniversitet, SLU, där personer med utmattningssyndrom fick det som kallas för "grön rehabilitering". Tillsammans med ett vårdteam fick patienterna utöva sin rehabilitering i utomhusmiljö. Resultatet visade att den naturbaserade rehabiliteringen var uppskattad av majoriteten av patienterna och att flera kunde återvända till arbetet tidigare.
I sommar är det tio år sedan Doktor Westerlunds Rehabträdgård i Enköping öppnade. Patrik Grahn var på plats och klippte bandet vid invigningen av parken som ligger precis bakom sjukhuset.
Mari Gammelgård, avdelningschef för rehabiliteringsenheten på Enköping Lasarett, berättar att parken har varit till stor nytta, både för patienterna på avdelningen, medarbetare och stadens invånare.
– Det här är medborgarnas trädgård. Lasarettet är ett hälsofrämjande sjukhus, vilket verkligen syns i hur mycket parken används och uppskattas av alla, säger Mari Gammelgård.
I den lummiga trädgården finns bänkar, en fontän och olika typer av växtlighet. Allt från ”mormorsrabatten” med pioner och löjtnantshjärtan, till ”torget” där man kan sitta i skyddad miljö och det mer skogsliknande partiet ”barren” där personer kan gångträna intill ormbunkarna. Fontänen är kantad av dagliljor och på baksidan finns det partier där solen gassar.
– Vi ser hur våra patienter verkligen nyttjar trädgården. Att vistas ute, oavsett om det är för fysisk eller psykisk rehab, gör dem gladare. Alla intryck av dofter, blommor och fåglar gör att patienterna får mer energi att fortsätta med sin rehabilitering, säger Mari och tillägger att målet är att återställa patienternas förmågor till självständigt liv, och där har trädgården verkligen hjälpt till.
Sylvia von Ehrenheim är trädgårdsdesignern som fick i uppdrag att rita trädgården. Hon är väldigt nöjd med resultatet och hur den används.
– Vi ville ha en trädgård som stimulerade till rörelseträning, både fysisk och mental, säger Sylvia.
Hon förklarar att som rehabpatient få fokusera på något som bara är, som naturen, blommorna och dofterna, har en läkande effekt. Hon uppmuntrar andra sjukhus att göra liknande insatser.
– De flesta människor vill sitta nära vatten, det är som en instinkt som ligger djupt i oss själva, säger Sylvia.
Patrik Grahn bekräftar detta.
– Vi har sett i forskningen att människan har stark anknytning till miljön. Vi vet vad vi kan lita på och inte. Vatten är ett bra exempel på en trygghet för människan, vi är ju alltid i behov av det, säger han.
Patrik understryker att en varierad miljö stimulerar alla olika sinnen.
– Hörseln, doften, känseln, allt kan tränas upp på ett stimulerande sätt i utomhusmiljö.