Dubbel volym spannmål vid Fjärdhundrasilon

Efter en mycket intensiv spannmålsskörd med stora volymer har Lantmännen summerat årets skörderesultat.

Tonvis med spannmål levererades under en intensiv period till Lantmännens anläggningar i Fjärdhundra, Härvesta och Hargshamn.

Tonvis med spannmål levererades under en intensiv period till Lantmännens anläggningar i Fjärdhundra, Härvesta och Hargshamn.

Foto: Maria Hedenlund

Fjärdhundra2019-11-27 15:00

Bara vid silon i Fjärdhundra tog Lantmännen i år emot 27 000 ton spannmål. Det är dubbelt så stor volym som torråret 2018 som gav den sämsta skörden sedan 1950-talet.

– Skörden gick jättebra men den var stor. Det var tur att vi hade nya spannmålsplattan i Härvesta och tur att vi fortfarande hade silon i Uppsala kvar, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.

Plattan i Härvesta, söder om Örsundsbro, är helt nybyggd och togs i drift i mitten av augusti i år. Tillsammans med nya spannmålsplattan i Hargshamn i Norduppland ska den ersätta siloanläggningen i Uppsala som läggs ned i mars nästa år. Då öppnar även en ny spannmålsplatta vid Kungsängens gård söder om Uppsala.

Vid Härvesta tog Lantmännen i år emot drygt 13 000 ton spannmål och i Hargshamn drygt 40 000 ton. Från Härvesta flyttas spannmålen vidare till siloanläggningar i Västerås och Strängnäs. 

–  Det var en mycket intensiv skörd med stora skördevolymer som kom in på kort tid till våra anläggningar, säger Cathrine Wallin.

Till årets skörd hade Lantmännen även fått igång torkanläggningen vid silon i Fjärdhundra.

– Det innebär att vi kan torka och lagra spannmål där under skörd vilket gör att vi slipper flytta spannmålen. Det minskar behovet transporter under den intensiva skörden och gör att vi kan öka transportkapaciteten för att hämta spannmål på gårdar, säger Cathrine Wallin.

Anläggningen i Hargshamn ligger nära hamnen och det är lätt att skeppa ut spannmål därifrån. En hög omsättning är nödvändig för att få samma lagringskapacitet som vid Uppsalasilon som nu håller på att tömmas inför nedläggningen i vår.

Årets höstsådd har varit rekordstor på många håll i landet. I Uppland har den dock inte varit optimal då det regnat mycket. Bedömningen av Lantmännen är att den ändå ligger strax över femårssnittet.

–  Sådden av höstvete försenades två-tre veckor på grund av regnet, säger Cathrine Wallin.

Regnet påverkade även sådden av höstraps som försenades med någon vecka. Sådden blev omkring 80 procent av förra årets sådd, som var stor. Den milda väderleken under hösten/vintern gör att grödorna hittills ser fina ut.

Vallskörden har i år varit mycket bra jämfört med förra året då den var dålig på grund av torkan som ledde till foderbrist.

–  Våra odlare har kunnat fylla på sina lager av vallfoder och är väl utrustade för stallperioden i år, säger Cathrine Wallin.

”Det var en mycket intensiv skörd med stora skördevolymer som kom in på kort tid till våra anläggningar”, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.
”Det var en mycket intensiv skörd med stora skördevolymer som kom in på kort tid till våra anläggningar”, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.
Karta: Fjärdhundra Silo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!