Irritationen över att Enköpings kommun inte sopar bort allt grus från skolgården på Fjärdhundraskolan stiger för varje år. Barn som har spring i benen, när vinterkängor byts ut mot gymnastikskor, gör sig illa när de halkar och ramlar.
– Det är inte schysst mot barnen. Det var samma sak förra året. Elever halkar på gruset och skrapar upp armar, lår, knän och rumpa främst, säger Jessica Hillman, skolsköterska på Fjärdhundraskolan.
Hon har tagit hand om flertalet elever på skolan.
– Dessa skador gör rejält ont och eleverna är så tappra. Gruset letar sig in under huden och är ibland omöjligt att ta bort och jag behöver hänvisa till sjukvården.
Jessica Hillman beskriver en galet stor mängd med grus på skolgården som är halt. Och det är inte bara barn som far illa.
– I förrgår var det en i personalen som ramlade. Ska man vara rädd för att gå över skolgården?
En flicka på mellanstadiet fick åka in till sjukhuset nyligen. Hon hade skrapat upp sig fullständigt och Jessica Hillman kunde inte göra rent för det var så mycket grus under huden.
– Utsidan av låret och både knäna. Hon är en av dem som jag skickat in på sjukhuset. Hon fick även gå på återbesök.
Kritiken hon riktar mot Enköpings kommun är varför det ska ta sådan tid innan skolgårdarna sopas, eftersom hon säger att hon sett att gatorna inne i Enköping sopades för flera veckor sedan.
– Att de inte skulle ha tid att prioritera det här det tycker jag är lite konstigt. Man gödslar med grus. Jag tror inte de förstår hur illa såren blir. Och så blir de infekterade på det.
Hon är inne på sitt fjärde år på Fjärdhundraskolan och säger att det sett likadant ut varje år:
– Och varje år felanmäler vi men får ingen respons. Ingenting. Så det finns ju dokumenterat.
På Enköpings kommun säger de att det är vädret som styr och inte kan bestämma specifika dagar i förväg som skolgårdarna kan sopas rena efter vintern.
– Vi gör bedömningar utifrån om det finns risk för minusgrader och halka. Vi börjar ta upp sanden när vi bedömer att risk för ny halka är så liten som möjligt. Om det finns risk för ny halka tar vi inte bort sanden då den är ett halkskydd, säger Helena Widegren, gatuchef på Enköpings kommun.
Hon menar att det är en stor process med sandupptagningen som både tar tid och är kostsamt. Och att de som vistas på skolgårdarna riskerar att halka om de tar bort sanden för tidigt.
– Men jag vet att de ligger väldigt bra till i år och är i slutfasen vad gäller sandsopning. Så här tidigt är jättebra. Förra året var det väldigt mycket sand och det var klart till midsommar.
Hon berättar att i år är det bara entreprenörer som sopar åt kommunen på de objekt som tillhör fastighetsavdelningen. De arbetar de kvällar, lov och helger för att inte påverka skolverksamheten.
– Om det är torrt ute när vi ska sopa så vattnar vi först så att det inte ska damma så mycket.
Kan du förstå att skolan upplever det som ett problem att gruset ligger kvar länge – när barn gör sig illa?
– Ja det gör jag så klart. Det blir ett mellanläge vid vinter och vår, men vi jobbar på så fort vi bara kan. Tills sanden är borta uppmanar vi till att vara försiktiga på skolgårdarna, säger Helena Widegren.
EP söker fastighetsavdelningen på Enköpings kommun.