Tiotusentals människor marscherade genom gatorna i flera iranska städer till stöd för regimen på onsdagen. Många bar iranska flaggor och skanderade antiamerikanska slagord. Under bilder på landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei ropade demonstranter också ramsor som "Blodet i våra ådror är en gåva till vår ledare" och "Ledare, vi är redo".

Detta kom sedan regimkritiska protester skakat landet sedan i torsdags. Men general Mohammad Ali Jafari, som leder det politiskt mycket inflytelserika iranska revolutionsgardet, sade på onsdagen att gardet ingripit mot färre än 15 000 "bråkmakare" runt om i landet varav många har gripits och ska bestraffas med fasthet. Enligt Jafari har protesterna avtagit sedan tillgången till sociala medier begränsats.

Nya dödsoffer

Artikelbild

| En demonstration på onsdagen i den iranska staden Qom till stöd för den iranska regimen.

"I dag kan vi utropa slutet på upproriskheten", säger han enligt ett uttalande på gardets webbsida.

Men bara timmar senare rapporterar iranska nyhetsbyrån Mehr att tre anställda i de iranska underrättelseorganen dödades i en drabbning med "antirevolutionära element" i staden Piranshahr i västra Iran under dagen.

Mehr ska i sin tur ha fått uppgiften från revolutionsgardet. Av uttalandet framgår det inte om sammandrabbningen är relaterad till de regimkritiska protesterna.

Rohani hoppas

Irans förhållandevis reformsinnade president Hassan Rohani har talat i telefon med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan. Enligt den turkiske presidentens kansli sade Erdogan att "fred och stabilitet" måste upprätthållas i Iran och att han håller med Rohani om att demonstrationsrätten inte får leda till lagbrott.

"President Rohani tackade president Erdogan för hans förnuft och uttryckte hopp om att protesterna ska vara över inom några dagar", står det i ett uttalande från kansliet.

Motsidans demonstrationer började i landets näst största stad Mashhad i torsdags i protest mot det ekonomiska läget i landet. Men de har sedan dess spritt sig över landet och övergått till att riktas mot regimen i sig.

24 döda

I det slutna landet är det svårt att säkert veta hur många som har skadats och gripits i samband med protesterna, men medräknat onsdagens tre dödsoffer rapporteras det om minst 24 döda.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini beklagar förlusten av människoliv och kallar dödsfallen oacceptabla. Hon uppmanar "alla berörda att avstå från våld" och manar Iran att tillåta fredliga demonstrationer och yttrandefrihet.

Även de svenska och tyska regeringarna har luftat liknande synpunkter.

I ännu en av flera tweets om protesterna har USA:s president Donald Trump uttryckt respekt för de regimkritiska demonstranterna: "Ni kommer att se stort stöd från de Förenta staterna vid lämplig tidpunkt!" skriver han.