1700-tals vrak hittat under isen

Hackstabon Gustaf Floderus har hittat ett vrak i Mälaren utanför Hacksta, Grillby. Skeppet tros vara av typen mälarskuta.

Gustaf Floderus brukar åka runt på isen på Ekolsundsviken för att leta efter fornlämningar.

Gustaf Floderus brukar åka runt på isen på Ekolsundsviken för att leta efter fornlämningar.

Foto: Erik Appelqvist

Grillby2019-10-02 06:00

Det var i vintras som Gustaf Floderus gjorde upptäckten då han gick på isen ute i Ekolsundsviken.

– Jag har alltid haft ett historiskt intresse och har de senaste åren varit ute på isen för att leta efter fynd. Vattnet brukar vara som klarast då, förklarar han.

– Jag såg något som såg ut att vara en gammal båt. Normalt kanske man skulle ha antagit att det bara var en brädhög, men jag gick igång på det.

Det tog fem dagar för Gustaf Floderus att såga upp en isvak så att han kunde dyka ner till vraket.

– Då såg jag något som jag trodde var en spetsig akter, vilket innebar att vraket kunde ha varit riktigt gammalt. Men det visade sig senare vara fören på vraket. Det spelar inte stor roll, för mig var det exalterande ändå. Det är ju en del av bygdens historia och ger en inblick i hur livet såg ut på 1700-talet, säger han.

Efter att ha dykt ner till vraket skickade han vidare bilder till Statens maritima och transporthistoriska muséer, SMTM.

– Det är ju på sätt och vis mitt vrak, så jag låg på, säger Gustaf Floderus. 

Nu har Mikael Fredholm på SMTM skrivit klart sin rapport om fornlämningen som numera benämns som "Sjötäppevraket".

–  Det är tyvärr en ganska liten del kvar av vraket, men vi tror att det var ungefär 15 meter långt och vi vet att skeppet är byggt på sent 1700-tal. 

Efter att ha jämfört vraket med andra skeppsfynd i Mälarområdet tror Mikael Fredholm att det rör sig om en mälarskuta, som var en av de vanligaste transportskeppen på Mälaren och i Stockholms skärgård under sent 1700-tal.

Sjötäppevraket ligger ganska nära stranden, på bara någon meters djup. Enligt Mikael Fredholm är det mycket som tyder på att skeppet har blivit lämnat där för att ruttna bort.

–  Vraket är helt tomt på fynd vilket ytterligare tyder på att skeppet var gammalt och slitet. Det dumpades nog där. Det finns nämligen spår av en gammal brygga också, säger han och fortsätter:

– Det här kanske inte var det största vraket som har hittats men det är kul att få ta del av lokalhistorien.

Gustaf Floderus har dykt sedan 1980-talet och har även läst marinarkeologi på Södertörns högskola i Stockholm. Han menar att Mälaren fortfarande gömmer flera hemligheter. 

– Det finns fortfarande otroligt mycket att upptäcka, vilket gör det hela extra spännande. Det är inte slutletat efter fornlämningar i Mälaren, säger han.

Av skeppet återstår bland annat fören, en köl och bottenstockar. Sistnämnda är det som syns på bild.
Av skeppet återstår bland annat fören, en köl och bottenstockar. Sistnämnda är det som syns på bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!