Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnade North Carolinas guvernör Roy Cooper tidigare i ett videoinlägg på Twitter.

Han konstaterade att Carolina-borna är tuffa typer, som kanske tycker sig vara så vana att de inte behöver evakueras. Men han råder alla berörda att "fly nu" i stället för att stanna kvar och chansa på att de klarar sig igenom ovädret.

De sätter sina liv på spel, sade Cooper och kallar orkanen "ett monster".
Artikelbild

| Grannarna Russell Meadows och Rob Muller hjälps åt att spika igen fönster i North Carolina inför "Florence".

Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades långa bilköer på en del håll.

Florence – som nu är en kategori 4-orkan – väntas växa i styrka under onsdagskvällen och nå USA:s kust på torsdagskvällen eller tidigt på fredagen, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen. Men även om ovädret tros minska i styrka under torsdagen betraktas orkanen som "extremt farlig", enligt USA:s orkancenter NHC.

"Totalt förberedda"

Donald Trump har sagt att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s ostkust inte sett på decennier. Men han har försäkrat att landet är berett.

Artikelbild

| Carmen Yulín Cruz. Arkivbild.

Vi sparar inte in på något, vi är totalt förberedda, vi är så redo som någon någonsin har varit, sade presidenten i Vita huset där medier samlats.

Angående beredskapen kallade Trump också katastrofarbetet på Puerto Rico efter orkanen Maria förra året för "en otrolig framgång".

Artikelbild

| En satellitbild visar "Florences" orkanvirvel i Atlanten.

Men på den punkten var han oenig med det territoriets styrande redan då, och upprördheten tog ny fart.

Ursäkta sir, men skäms! sade Carmen Yulín Cruz, borgmästare i huvudstaden San Juan, till CNN.

Utan el

"President Trump tycker att förlusten av 3 000 människoliv är en framgång. Kan ni tänka er vad han skulle se som ett misslyckande?", skrev hon på Twitter.

Puerto Ricos elnät var i dåligt skick redan tidigare, men slogs i stort sett ut helt av Maria. På en del håll har energiföretag som Tesla gått in med nya lösningar i form av bland annat solkraft. Men en del hushåll förblev utan el i många månader, fram till helt nyligen, vilket lett till utbredd bitterhet.