Nu är mellocirkusen i full gång. Det skrivs spaltmeter efter spaltmeter varje vecka i tidningar och sociala medier om schlagerspektaklet som varje lördag briserar framför Svenska folket i TV-sofforna.

Men har det någonsin skrivits om två låtskrivare från samma småstad som tävlar mot varandra - i samma deltävling?

I ena ringhörnan, debutanten Niklas Carson Mattsson. I andra - den ärrade veteranen Peter Boström, som för sex år sedan sopade hem hela tävlingen. Båda är från Bålsta - vilka är oddsen? Det försöker Niklas svara på.

Artikelbild

| Långt. Niklas Carson Mattsson tackar den kommunala musikskolan för sin musikaliska utbildning. Den har tagit honom ända till Melodifestivalen.

– Det måste vara något med vattnet. Det bor 20 000 invånare i Bålsta och två är med i Melodifestivalen - samma kväll. Vad är sannolikheten för det, det måste vara unikt i mellosammanhang. Det andra svaret är att vi har en väldigt bra musikskola här. Det var den som fick mig intresserad av musik.

Egentligen var det trumpetare Niklas skulle bli, men det ställde till vissa problem.

– Det var svårt att kombinera trumpet med sång, så jag gick över till gitarr i stället.

På den vägen är det. Nu delar Niklas studio med Fredrik Kempe och David Kreuger, som är medkompositörer till låten "Party Voice" som de deltar i Melodifestivalen med. Schlagerveteranen Jessica Andersson är den som ska framföra låten. Det är många år av schlagererfarenhet i kvartetten, något som Niklas tycker är bra.

Artikelbild

| Fight. Niklas Carson Mattsson från Bålsta deltar för första gången i Melodifestivalen. Mot sig har han en annan Bålstabo - melloveteranen Peter Boström

– Det är otroligt skönt att ha dem med i den här cirkusen. Det är ju inte bara låten som det handlar om, det är ju allt runt omkring. Det är så stort och svårt att greppa. Men det är inte förens nästa vecka det börjar på allvar.

Peter Boström har varit med förr, nu tävlar han med låten "Cry" som framförs av artisten "Dotter".

– Jag blir inte nervös längre, det går inte att påverka, det som händer händer. Men jag blir aldrig mätt, det är lika roligt varje gång och det är alltid seger man siktar på.

Någon rivalitet verkar inte finnas mellan de båda Melodifestivaldeltagarna.

– Vi kämpar sida vid sida för Bålstas bästa. Men jag kan avslöja att jag röstade på Niklas i en talangtävling en gång, nu hoppas jag att han röstar på mig, säger Peter och skrattar.

Niklas kan inte lova att det blir någon röst på Peter.

– Vi kan väl hoppas att vi båda går till final, med Bålstabornas hjälp kanske det går. Men andra chansen är inte fy skam det heller, säger Niklas.

Lördagen den 17:e februari smäller det på scenen i Malmö. Då ställs de båda Bålstaborna mot varandra - veteranen mot debutanten. Men det är för Bålsta de tävlar och de håller tummarna för varandra - avgörandet ligger i Svenska folkets händer.