Att det blev en optikerbutik var inte något som från början var självklart för Anders. I slutet av 1970-talet startade han ett konsultföretag som skulle hjälpa företag i kris att hamna rätt igen. På den vägen fick Anders kontakt med handeln.

– Att vara optiker var otroligt lönsamt på den tiden, och det var bara en tidsfråga innan utländska kedjor skulle köpa upp och konkurrera ut lokala, inhemska butiker. Det var då vi startade KlarSynt, för att behålla den lokala prägeln, berättar Anders.

Det var 1995. I dag finns 125 anslutna butiker i kedjan, från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder. En av dem är Bålsta Optik, som Anders och hans fru Ann-Marie driver tillsammans sedan 2011.

Artikelbild

| Insamling. Anders Åhrlin kan nöjt konstatera att begagnade glasögon redan samlats in till 2017.

– Det har blivit en väldigt framgångsrik butik och vi får hela tiden nya kunder. Vi har valt en liten annan väg än våra konkurrenter, och erbjuder ett stort utbud till rimliga priser i stället för att som många andra minska utbudet till förmån för väldigt billiga priser. Jag tror att vi uppfattas som ärliga av kunderna, och det är lite av vår målsättning – att vi ska bli omtyckta.

Anders har dock flera bollar i luften. När företagarna i Bålsta beklagade det faktum att invånarna hellre sökte sig till större orter i närområdet för att handla, startade Anders den ideella föreningen Bålstas Bästa.

Tillsammans med lokala företag utvecklade de ett rabatthäfte.

– Syftet är ju att stärka den lokala handeln och dessutom lokala idrotts- och ungdomsföreningar. De får en del av försäljningsintäkterna och dessutom går överskottet till stipendier som delas ut till talanger inom exempelvis idrott.

Artikelbild

| Välgärning. Under 2016 gjorde Anders och Ann-Marie Åhrlin insatser i byar i Kenya.

De två senaste åren har Anders och Ann-Marie Åhrlin dessutom omsatt sitt intresse och sin värdefulla kunskap till verklig nytta.

Genom Race 4 Health, en organisation som kör rally för välgörenhet, har de kunnat hjälpa personer med synproblem i afrikanska länder. Men kombinationen rally och glasögon var två pusselbitar Anders inte fick att passa ihop till en början.

Artikelbild

| Bågar i mängder. Mycket jobb ligger framför Anders och Ann-Marie Åhrlin med att få de begagnade glasögonen i gott skick.

­– Det hela började egentligen när Öhlins racing AB undrade om jag ville sponsra en av deras bilar vid en tävling i Porsche Carrera Cup, men jag sa direkt nej. Sedan fick de mig att inse att folk som kör bil faktiskt är en viktig målgrupp för en optikerkedja som KlarSynt. Det var på den vägen vi började koppla in racing som en del av verksamheten. Det passar oss också bra, vi är lite av vildhjärnor båda två, skrattar Anders.

Under 2015 kom Anders och Ann-Marie i kontakt med Race 4 Health, och de kom överens om att göra något tillsammans.

– Vi började samla in begagnade glasögon som vi sedan lagade, tvättade och fixade skärpan på. Vi fick ihop många glasögon och under slutet av 2015 gjorde vi vår första tur till Tanzania och Kenya för att dela ut glasögonen, i samband med att Race 4 Health körde Safarirallyt i Östafrika.

Riktar ni er till någon speciell målgrupp när ni delar ut glas­ögonen?

­– Nej, vi försöker dela ut till så många som möjligt i de byar vi besöker. Det blir ofta lite kaos – de har inte riktigt samma förståelse för kösystem som vi. Men det brukar gå bra.

­Väl på plats hjälps paret åt med arbetet. Medan Ann-Marie genomför synundersökningar, packar Anders upp och delar ut glasögonen.

­– Det är det som är mest tillfredsställande med allt, att se hur hjälpen når fram direkt till de som behöver den, säger Ann-Marie.

– Precis. Jag har varit i afrikanska länder tidigare och sett hur hjälporganisationer får problem på grund av många olika saker. Man ser snabbt att den här direkta hjälpen på plats är det bästa alternativet, instämmer Anders.

Trots sina 71 år vägrar Anders att omfamna pensionärslivet. Insamlingen av glasögon till 2017 års välgörenhetsprojekt har redan börjat.

­– Jag accepterar inte att åldras. Skulle jag sluta med det här är jag säker på att hjärtinfarkten skulle komma på en gång. Jag vill fortsätta att utvecklas och få ny erfarenhet.