Håbohus vill poängsätta sina lägenheter

Håbohus är ett av flera kommunala bostadsbolag runt om i Sverige som vill poängsätta sina lägenheter genom så kallad systematisk hyressättning.

Håbohus spanar på att införa systematisk hyressättning.

Håbohus spanar på att införa systematisk hyressättning.

Foto: Birgitta Liinamaa/arkiv

Bålsta2019-09-20 08:00

Håbohus har beslutat om att införa så kallad systematisk hyressättning enligt tidningen Hem & Hyra. Det innebär att bostadsbolaget och Hyresgästföreningen poängsätter lägenheterna efter olika faktorer. Det kan röra sig om läge, område eller utrustning i lägenheten. Hyresgästerna kan också komma att få svara på en enkät om sina lägenheter. 

Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, utrycker sig så här om systematisk hyressättning i artikeln från Hem & Hyra:

– Det är ett sätt att motverka marknadshyror genom att ta udden av behovet. Man kvalitetssäkrar det bruksvärdessystem och förhandlingssystem som redan finns.

Efter att det totala antalet poäng har samlats in delas den totala summan som alla hyresgäster betalar med det totala antalet poäng. Då får man reda på vad varje poäng är värd i kronor.

– Den stora fördelen för hyresgästerna är att det blir mer rättvist och att det går att förklara varför någon har just den hyra den har, säger Mårten Gulin till Hem & Hyra.

Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, är tveksam till systemet.

– Det är stor risk att man i stället öppnar upp för mer marknadsanpassade hyror, säger hon till Hem & Hyra.

Systematisk hyressättning kan innebära stora höjningar i hyran, men också sänkningar beroende på hur många poäng lägenheterna samlar ihop.

Även Enköpings hyresbostäder diskuterar att införa denna hyressättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!