Här byggs Dagabs unika superlager

Markarbetena pågår för fullt i Logistik Bålsta-området. Här bygger Dagab sitt nya storlager som ska ge uppemot 1000 jobb.

Dagabs vd Nicholas Pettersson och Axfoods presschef Claes Salomonsson går på platsen för det nya storlagret.

Dagabs vd Nicholas Pettersson och Axfoods presschef Claes Salomonsson går på platsen för det nya storlagret.

Foto: Anders Jagemo

Bålsta2019-10-03 19:00

Logistik Bålsta är en utvidgning av Västerskogs industriområde intill Kraftleden. Att valet för Dagabs del föll på just den här biten mark i Bålsta är ingen slump.  

– Man når nästan tre miljoner människor inom en timme härifrån, förklarar Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

Det automatiserade lagret ska leverera varor till ett område från Linköping i söder och vidare norrut över hela Sverige.

– Det kommer att bli ett unikt lager, säger Nicholas Pettersson när vi går över det stora markområdet en bit väster om brandstationen och Kraftleden.

Det unika består bland annat i att varor kommer att levereras därifrån till såväl Willys och Hemköps butiker som till andra återsäljare som Circle K och Pressbyrån.

– Det kommer också att serva all vår e-handel till konsumenterna, berättar Nicholas Pettersson.

Att lagret byggs för både e-handel och butikshandel ger flexibilitet.

– Vi kommer att vara väldigt väl rustade för att möta den digitala utvecklingen.

Det är naturligtvis en väldigt stor investering för Axfood-koncernen, exakt hur stor vill inte Nicholas Pettersson avslöja.

– Men vi har sagt att vi investerar ungefär 500 miljoner kronor om året de närmaste åren.

Markarbetena kommer att fortsätta till i mars 2020. Sedan kommer bygget av jättelagret att påbörjas under året. Det byggs i etapper och ska stå helt färdigt, med automatisering, 2023.

Redan 2021 ska den enorma byggnaden vara uppförd. Den ska bli 105000 kvadratmeter stor till ytan och 30 meter hög, ett nytt landmärke i trakten.

Anläggningen kommer att vara hela Axfood-koncernens största arbetsplats. Till en början med 500 till 600 arbetstillfällen och fullt utbyggd i framtiden med upp emot 1000 jobb. Det rör sig inte bara om traditionella lagerjobb, utan även om en hel del tekniska arbetsuppgifter. 

När en ny arbetsgivare flyttar in i en kommun och dessutom blir den i särklass största arbetsgivaren medför det behov av nya bostäder på orten.

– Där har vi en jättebra dialog med kommunen idag.

Utöver satsningen på storlagret är Dagab på väg att köpa ytterligare ett angränsande markområde av kommunen.  

– Den marken är tänkt för vår planerade fortsatta framtida expansion, för att säkerställa att vi kan fortsätta ha vårt logistikcenter här i framtiden, säger Nicholas Pettersson som inte vill avslöja mer än så av bolagets planer för det markområdet.

Så här kommer det nya storlagret och landmärket i Bålsta att se ut.
Så här kommer det nya storlagret och landmärket i Bålsta att se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!