Logistik Bålsta är en utvidgning av Västerskogs industriområde intill Kraftleden. Att valet för Dagabs del föll på just den här biten mark i Bålsta är ingen slump.  

– Man når nästan tre miljoner människor inom en timme härifrån, förklarar Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

Det automatiserade lagret ska leverera varor till ett område från Linköping i söder och vidare norrut över hela Sverige.

Artikelbild

| Så här kommer det nya storlagret och landmärket i Bålsta att se ut.

– Det kommer att bli ett unikt lager, säger Nicholas Pettersson när vi går över det stora markområdet en bit väster om brandstationen och Kraftleden.

Det unika består bland annat i att varor kommer att levereras därifrån till såväl Willys och Hemköps butiker som till andra återsäljare som Circle K och Pressbyrån.

– Det kommer också att serva all vår e-handel till konsumenterna, berättar Nicholas Pettersson.

Att lagret byggs för både e-handel och butikshandel ger flexibilitet.

Artikelbild

| Nicholas Pettersson är stolt över det nya bygget.

– Vi kommer att vara väldigt väl rustade för att möta den digitala utvecklingen.

Det är naturligtvis en väldigt stor investering för Axfood-koncernen, exakt hur stor vill inte Nicholas Pettersson avslöja.

Artikelbild

| Nicholas Pettersson gör en liknelse mellan företagets framtida roll för Bålsta och Ikeas roll för Älmhult.

– Men vi har sagt att vi investerar ungefär 500 miljoner kronor om året de närmaste åren.

Markarbetena kommer att fortsätta till i mars 2020. Sedan kommer bygget av jättelagret att påbörjas under året. Det byggs i etapper och ska stå helt färdigt, med automatisering, 2023.

Artikelbild

| Markarbetena pågår för fullt.

Redan 2021 ska den enorma byggnaden vara uppförd. Den ska bli 105000 kvadratmeter stor till ytan och 30 meter hög, ett nytt landmärke i trakten.

Anläggningen kommer att vara hela Axfood-koncernens största arbetsplats. Till en början med 500 till 600 arbetstillfällen och fullt utbyggd i framtiden med upp emot 1000 jobb. Det rör sig inte bara om traditionella lagerjobb, utan även om en hel del tekniska arbetsuppgifter. 

Artikelbild

| Presschef Claes Salomonsson förevigar vd:n på historisk mark i Bålsta.

När en ny arbetsgivare flyttar in i en kommun och dessutom blir den i särklass största arbetsgivaren medför det behov av nya bostäder på orten.

– Där har vi en jättebra dialog med kommunen idag.

Artikelbild

| Där Nicholas Pettersson står och samspråkar med Claeas Salomonsson växer Håbos framtida största arbetsgivare fram.

Utöver satsningen på storlagret är Dagab på väg att köpa ytterligare ett angränsande markområde av kommunen.  

– Den marken är tänkt för vår planerade fortsatta framtida expansion, för att säkerställa att vi kan fortsätta ha vårt logistikcenter här i framtiden, säger Nicholas Pettersson som inte vill avslöja mer än så av bolagets planer för det markområdet.