"Det finns anledning att tro att vi vet vem som är ansvarig, och vi är laddade och klara i avvaktan på verifiering", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Trump namnger inte vem han och USA anser ligga bakom attacken, men utrikesminister Mike Pompeo sade på söndagen att Iran ligger bakom angreppet.

USA inväntar besked om vem Saudiarabien anser vara skyldig till attacken, och "på vilka villkor vi ska gå vidare", twittrar presidenten.

Artikelbild

| USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Varnar utlänningar

De jemenitiska Iranstödda Huthirebellerna tog på sig attacken i lördags. De strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget.

Nu twittrar gruppen att världens största oljeproducent Saudi Aramcos anläggningar fortfarande är ett mål, och uppmanar samtidigt utlänningar att lämna området.

Men bevis pekar på att uppskjutningsplatsen för attacken var väst-nordväst om målen, inte söderut i Jemen, uppger en amerikansk källa.

Det finns inget tvivel om att Iran står bakom det här. Oavsett hur man beskriver det så är det ett faktum. Det finns ingen annan kandidat, säger källan.

Personen uppger att 19 nedslagsplatser har konstaterats och att det finns tecken på att kryssningsrobotar använts, vilket motsäger Huthirebellernas uppgifter om att de genomförde attacken med tio drönare.

Iran nekar

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning i attackerna.

Det här är meningslösa och grundlösa anklagelser och anmärkningar som är obegripliga och poänglösa, säger departementets talesperson Abbas Mosavi och tillägger att anklagelserna bara är ett sätt att rättfärdiga kommande handlingar mot Iran.

Storbritannien kallar attacken allvarlig och upprörande, men anser att det krävs fullständiga fakta om vem som låg bakom den innan det kan bli aktuellt med någon form av gensvar.

När det gäller vem som är ansvarig är bilden inte helt klar. Jag vill ha en väldigt klar bild, vilket vi kommer att ha inom kort, säger utrikesminister Dominic Raab.

Attacken "var ett godtyckligt brott mot internationell lag", säger han och lägger till att landet stödjer Saudiarabien.

Kina vill inte dra några slutsatser om vem som bär ansvar för attacken, och uppmanar till återhållsamhet.

Vi hoppas att båda sidor (Iran och USA) kan iaktta återhållsamhet och tillsammans trygga fred och stabilitet i Mellanöstern, säger Hua Chunying, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet.

Vita husets rådgivare Kellyanne Conway har sagt till Fox News att Trump är beredd att träffa Irans president Hassan Rohani när FN:s generalförsamling öppnar. Trump själv twittrade under natten, svensk tid, att det är "fake news" att han tänker träffa Rohani villkorslöst.

Iran nekar dock till att ett sådant möte överhuvudtaget planeras.

Ett sådant arrangemang finns inte på vår agenda och kommer inte heller att inträffa, säger utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi till iransk tv.

"Inom räckhåll"

Amirali Hajizadeh, chef för revolutionsgardets flygvapen, säger att landet är redo för krig.

Alla amerikanska baser och deras hangarfartyg på ett avstånd av 2 000 kilometer runt Iran är inom räckhåll för våra robotar, säger han enligt nyhetsbyrån Tasnim.

Rysslands energiminister Alexander Novak meddelar samtidigt att han planerar ett telefonsamtal med sin saudiske kollega efter attackerna.

Novak säger att det finns tillräckligt med olja i reserver för att tillgodose behovet efter det saudiska bortfallet.

Vissa irakiska medier har rapporterat att attacken skulle ha skett från Irak. Uppgifterna har tillbakavisats av landets regering.