Hyllar ett stort stycke kvinnohistoria

Musikgruppen Violet Green består av sex kvinnor som samarbetat under 25 år. Nu gör de en föreställning som en hyllning till kvinnliga pionjärer.

Musikgruppen Violet Green kommer till Enköpings musikklubbs jazzkafé.

Musikgruppen Violet Green kommer till Enköpings musikklubbs jazzkafé.

Foto: Stefan Zimmerman

Föreningsliv2019-11-08 10:00

Pionjärerna verkade inom blues, gospel, soul, rythm and blues och rock, och föreställningen har fått namnet: ”A tribute to woman pioneers in blues and rockn’roll”. Det finns ett starkt underliggande positivt budskap i kvinnornas artisteri och livsgärningar, längtan efter frihet och oberoende och rätten till att bli älskad som man är.

1900–1930 var en period med turnerande vaudeville-blues-varietéer som dominerades av svarta kvinnor, som Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith, Etta James och Mahalia Jackson. De tog ett socialt ansvar och i sina texter formulerade de hur communityn borde hantera pengar, kärlek, droger och sex. Man tog hand om utstötta människor som fick förtjäna sitt levebröd som turnerande artister. Fram till 1970 följde artister som Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner. Alla har de en historia att berätta om och Violet Green berättar deras historia i form av anekdoter och musik i en föreställning som underhåller och berör.

Föreställningen äger rum på söndag på Enköpings musikklubbs jazzkafé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!