I dag tänkte jag vara snäll och lite mesig. Berömma några politiker och anställda på kommunen. De gör så gott de kan och oftast gör de rätt. Och så driver jag lite med Sala.

Miljö- och byggnadsnämnden i Enköping beslutade under det första halvåret i år i 82 stycken bygglovsärenden. Dessutom delegerades 347 stycken bygglovsärenden till tjänstemännen för beslut.

Ytterst få av dessa har det skrivits om i Enköpings-Posten och förmodligen ännu färre i andra medier. Och ännu färre har jag kommenterat på denna sida.

## Det beror förstås på att de flesta ärendena inte har något nyhetsvärde. Det är förhoppningsvis ofta enkla men ibland också komplicerade ärenden, som får en rättvis och kompetent behandling av politiker och kunniga tjänstemän enligt gällande praxis och lagar.

Tråkigt och vanligt, med andra ord. Hälsan tiger still. Inget som avviker från det normala. Det är ju så vårt samhälle ska fungera. Det är därför som EP inte heller skriver om varje gång två bilar möts på landsvägen utan att krocka. Det är liksom lite för normalt.

Kanske borde vi skriva mer om trafiklyckor och mindre om trafikolyckor.

## Men så ibland dyker det upp ärenden i den kommunala förvaltningen där de fattade besluten kan ifrågasättas. Färgen, storleken eller placeringen på hus, rigiditeten i besluten eller bara brist på sunt förnuft.

Och då är medierna och även jag där och hugger.

## Det kan tyckas som att vi gör det bara för att vi älskar att klaga och är tjurskallade populister. Så är det naturligtvis.

Nej, jag skämtade där. Vi gör det för att hindra politiker och tjänstemän att göra fel och om de har gjort fel så får de chansen att rätta till det.

Och vi gör det för att felen inte ska upprepas i framtiden. Och för att dumma lagar och regler ska förbättras.

Och för att medborgarna ska få rätt när myndigheterna gör fel.

Och för att väljarna ska kunna ta ställning till vilka partier de ska rösta på.

## Och när vi har skrivit så tar sociala medier över ärendet och alltid är det någon som tycker att alla politiker alltid är idioter som bara tar idiotiska beslut och har du en annan åsikt är du en nazist som inte tillåter mig att tycka att alla politiker är idioter och så vidare.

## Men det betyder inte att det inte skrivs kloka saker i sociala medier också.

## Enköpings kommunfullmäktige har inget riktigt flyt med beslutet att Kullabadets bryggor skulle hanteras av tekniska nämnden. Så efter tre sommarmånader då inget hände flyttades bryggorna till upplevelsenämnden.

## För att underlätta för alla kriminella som försöker lura oss åldringar på pengar, här är koden till mitt bank-id: FAKE.

## Jag förmodar att många av er läste om Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör på Expressen, i EP i onsdags. Många av er som läser detta har förmodligen träffat Thomas i något sammanhang.

Han hyllade där EP som ”en snarast unik plantskola” för unga journalister.

Jag vill bara påpeka att utan dåvarande chefredaktören Gunnar ”Marino” Nilsson hade detta på intet sätt varit möjligt att genomföra.

Och det fanns kritiker som tyckte att vi var en lekskola.

##I helgen äger Salamässan rum, lämpligt nog i Sala som är en av mina favoritstäder. Jag anar att många från Enköpings västra delar kommer att besöka den.

Jag är lite nyfiken på föreningen Avlidna Salakonstnärers Sällskap.

Jag fattar kopplingen till filmen Döda poeters sällskap, men vill ändå varna för att sällskapets namn kan locka skribenter från närliggande städer till ironiska kommentarer.

## Nu när det har regnat lite så ska jag nog börja diska och duscha igen. Det börjar kännas nödvändigt.

Enköpingsborna har i sommar hörsammat kommunens vädjan om att vi ska spara på vattnet. Bra jobbat, eller snarare inte jobbat men bra ändå.

Grundvattennivån är dock fortfarande så låg i östra Svealand att vi fortfarande måste snåla på vattnet. Inte bara här för resten, eftersom rent och friskt dricksvatten är en bristvara i stora delar av världen och risken är stor för att bristen kommer att öka i takt med klimatförändringarna.

Priset på vatten är alldeles för lågt, inte bara där jorden tar slut i Europa i Finistère i Frankrike som Bodil Malmsten skrev om, utan i hela världen.

## Så här sjöng Turid Lundqvist i låten ”Om snällhet”, text Lena Ekman: ”Snällhet är att bara lyda lagen och aldrig ens ifrågasätta den.”

## Bara en sak till. Alla måste snåla in på vattenförbrukning. Därför har nu Solvallas travbana beslutat att inte längre diska hästar för galopp.

Innan någon fullmäktigeledamot utan humor tar mig på allvar: ja, det var ett skämt.