BÀst som jag stod dÀr alldeles nyss och försökte komma pÄ vad jag skulle laga till lunch dök Àggpaketet upp i ögonvrÄn. Det fick bli ett frasigt vÀndstekt Àgg med nÄgra skivor pancetta. Och plötsligt Àr man mÀtt och belÄten och kan fortsÀtta arbetsdagen.
Ăgg gör sĂ„dant med en. Det Ă€r en generallösning som funkar i de allra flesta lĂ€gen. De ger energi, nĂ€ring och mĂ€ttnadskĂ€nsla. Som en vis man sa en gĂ„ng: âĂter man tvĂ„ Ă€gg stĂ„r man sig en hel dag â vad som Ă€n hĂ€nder.â Och det ligger vĂ€l en hel del i det.
Variationsrik
Dessutom tÄl Àgg att varieras i all oÀndlighet. Det Àr det jag ville ta fasta pÄ och hÀmta lite idéer frÄn andra lÀnders sÀtt att tillaga rÄvaran. För Àgg Àter man pÄ de flesta hÄll i vÀrlden, vi har bara olika sÀtt att anrÀtta dem. SÄ vÄga dig pÄ en turkisk cilbir, asiatiska marinerade sojaÀgg eller kanske amerikanska frasiga french toasts. Alla tre Àr kul exempel pÄ hur Àgg gÄr hem i en mÀngd olika sÀllskap.
Ăgg mĂ„ste helt enkelt vara vĂ€rldens mest anvĂ€ndbara rĂ„vara. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller Ă€ta dem rĂ„a. KnĂ€cka dem i alltifrĂ„n omelett till sufflĂ©er, kakor, pajer och sĂ„ser. Tillagningstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar Ă€ggen i sig olika frĂ„n höna till höna.
Alltid mat
Vi Ă€ter dubbelt sĂ„ mycket Ă€gg till pĂ„sk som under resten av Ă„ret. En vana som vi lika gĂ€rna kunde sprida ut under alla Ă„rstider. Ăgg Ă€r nĂ€mligen en förhĂ„llandevis billig proteinkĂ€lla och fulla av viktiga nĂ€ringsĂ€mnen och vitaminer.
En annan finess med just Àgg Àr att de Àr hÄllbara. TÀnk pÄ att datumet pÄ förpackningen endast gÀller om de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylen hÄller de i sjÀlva verket betydligt lÀngre. SÄ nu nÀr det kanske gapar lite tomt pÄ hyllorna i butiken kan det vara vÀrt att investera i ett paket Àgg. DÄ har du alltid mat hemma.