En resa bland vÀrldens ÀggrÀtter

Äggen varar Ă€nda fram till pĂ„ska. Det fĂ„r vi i alla fall hoppas. I dag bjuder jag pĂ„ lite inspiration till nya Ă€ggrĂ€tter.

Ägg Ă€r kanske vĂ€rldens mest anvĂ€ndbara livsmedel. En hel del lĂ€r gĂ„ Ă„t i pĂ„sk.

Ägg Ă€r kanske vĂ€rldens mest anvĂ€ndbara livsmedel. En hel del lĂ€r gĂ„ Ă„t i pĂ„sk.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-06 08:40

BÀst som jag stod dÀr alldeles nyss och försökte komma pÄ vad jag skulle laga till lunch dök Àggpaketet upp i ögonvrÄn. Det fick bli ett frasigt vÀndstekt Àgg med nÄgra skivor pancetta. Och plötsligt Àr man mÀtt och belÄten och kan fortsÀtta arbetsdagen.

Ägg gör sĂ„dant med en. Det Ă€r en generallösning som funkar i de allra flesta lĂ€gen. De ger energi, nĂ€ring och mĂ€ttnadskĂ€nsla. Som en vis man sa en gĂ„ng: Ӏter man tvĂ„ Ă€gg stĂ„r man sig en hel dag – vad som Ă€n hĂ€nder.” Och det ligger vĂ€l en hel del i det.

Variationsrik

Dessutom tÄl Àgg att varieras i all oÀndlighet. Det Àr det jag ville ta fasta pÄ och hÀmta lite idéer frÄn andra lÀnders sÀtt att tillaga rÄvaran. För Àgg Àter man pÄ de flesta hÄll i vÀrlden, vi har bara olika sÀtt att anrÀtta dem. SÄ vÄga dig pÄ en turkisk cilbir, asiatiska marinerade sojaÀgg eller kanske amerikanska frasiga french toasts. Alla tre Àr kul exempel pÄ hur Àgg gÄr hem i en mÀngd olika sÀllskap.

Ägg mĂ„ste helt enkelt vara vĂ€rldens mest anvĂ€ndbara rĂ„vara. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller Ă€ta dem rĂ„a. KnĂ€cka dem i alltifrĂ„n omelett till sufflĂ©er, kakor, pajer och sĂ„ser. Tillagningstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar Ă€ggen i sig olika frĂ„n höna till höna.

Alltid mat

Vi Ă€ter dubbelt sĂ„ mycket Ă€gg till pĂ„sk som under resten av Ă„ret. En vana som vi lika gĂ€rna kunde sprida ut under alla Ă„rstider. Ägg Ă€r nĂ€mligen en förhĂ„llandevis billig proteinkĂ€lla och fulla av viktiga nĂ€ringsĂ€mnen och vitaminer.

En annan finess med just Àgg Àr att de Àr hÄllbara. TÀnk pÄ att datumet pÄ förpackningen endast gÀller om de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylen hÄller de i sjÀlva verket betydligt lÀngre. SÄ nu nÀr det kanske gapar lite tomt pÄ hyllorna i butiken kan det vara vÀrt att investera i ett paket Àgg. DÄ har du alltid mat hemma.

Marinerade sojaÀgg

Till 6 stycken, 20 minuter + 1 timmes marinering

Ett vÀldigt annorlunda sÀtt att servera Àgg pÄ. De fÄr massor med smak och blir bara godare ju lÀngre de marineras.

6 Àgg

5 dl vatten

1 1/2 dl japansk soja

5 vitlöksklyftor, skalade

1 nypa chiliflakes eller 1–2 torkade chilifrukter

3 msk mirin (finns pÄ asiatiska hyllan)

2 msk risvinÀger (finns pÄ asiatiska hyllan)

sesamfrön till servering

Koka upp vatten i en ganska stor kastrull. LÀgg försiktigt i Àggen och koka i 7 minuter. LÀgg över dem i iskallt vatten och lÄt svalna i 2 minuter. Skala dem sedan försiktigt.

Koka upp 5 deciliter vatten, soja, vitlök, chili, mirin och vinÀger i en annan kastrull. LÄt sjuda 5 minuter. Ta bort frÄn plattan och lÀgg ned Àggen i sojablandningen. LÄt stÄ och dra i minst 1 timme, helst gÀrna över natten. TÀck över och stÀll in i kylen om de inte ska Àtas genast.

Strö över rostade sesamfrön vid serveringen.

Tips! Äggen kan göras i upp till 2 dagar i förvĂ€g och förvaras i kylen.


Cilbir – turkiska Ă€gg

Till 2–4 portioner, 30 minuter

En typisk turkisk rÀtt dÀr pocherade Àgg fÄr sÀllskap av tvÄ olika sÄser.

4 Àgg, rumstempererade

2 dl turkisk yoghurt, rumstempererad

flingsalt

1 vitlöksklyfta, riven

1 knippa persilja, grovhackad

1 knippa dill, grovhackad

1 msk Àttika

50 g smör

2 msk olivolja

1 nypa chiliflakes

1/2 tsk rökt paprikapulver

nymalen svartpeppar

bröd till servering

Se till att bÄde Àggen och yoghurten Àr rumsvarma.

Vispa ihop yoghurt med lite salt och vitlök. VÀnd ned det mesta av örterna, men spara lite till dekor.

Koka upp vatten i en vid kastrull. SÀnk vÀrmen och tillsÀtt Àttika. KnÀck ett Àgg i taget i varsin kopp. Rör om i vattnet sÄ det bildas en virvel, men det fÄr inte koka, bara sjuda. LÄt försiktigt ett Àgg glida ned i vattnet fÄn koppen. Jag brukar bara göra ett i taget, men det gÄr att pochera alla pÄ en gÄng. LÄt sjuda 3,5 minut för en krÀmig gula, lite lÀngre för fastare Àgg. Till den hÀr rÀtten passar krÀmig gula bÀst. Lyft försiktigt upp med hÄlslev och lÄt rinna av pÄ hushÄllspapper.

SmÀlt smöret och tillsÀtt olivolja, en nypa chiliflakes och rökt paprikapulver. Akta sÄ att smöret inte brÀnns.

Fördela yoghurtsĂ„sen i skĂ„lar eller pĂ„ tallrikar. Toppa med pocherade Ă€gg (1–2 per person) och ringla över smörsĂ„sen. Strö över lite flingsalt och garnera med resten av örterna.

Servera med bröd att doppa i sÄs och Àgg.


French toast med kardemumma och frukt

Till 4 portioner, 30 minuter

Variant pÄ vÄra egna fattiga riddare. För extra Àggsmak anvÀnd bara gulorna och gör marÀng av vitorna i stÀllet.

4 Àgg

4 msk mjölk, 3 %

4 tsk strösocker

1 tsk stött kardemumma

1 nypa kanel

1 liten nypa salt

4-8 skivor rostbröd, helst dagsgammalt

smör

blandad frukt och bÀr, t ex kiwi, apelsin och blÄbÀr

grekisk yoghurt

honung

Om brödet Ă€r fĂ€rskt – lĂ„t det ligga framme sĂ„ att det torkar lite.

Vispa ihop Àgg, mjölk, socker, kardemumma och kanel med pyttelite salt.

Doppa en brödskiva i taget och lĂ„t den suga Ă„t sig av smeten ordentligt. Stek pĂ„ medelvĂ€rme i smör i 2–3 minuter per sida eller tills ytan fĂ„r fin fĂ€rg. Upprepa med resten av brödskivorna. Dela dem eventuellt diagonalt.

Servera medan de fortfarande Àr varma med valfri frukt och/eller bÀr, en klick yoghurt och ringla över honung.


Att dricka till

OppigÄrds Easter Ale (1374), 28:90 kronor.

Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri PÄsköl (11998), 15:90 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!