Husägare kan tvingas betala för klimatåtgärder

Fastighetsägare kan bli tvungna att betala för kommunernas klimatanpassningsåtgärder, föreslår en ny utredning. Det kan bli en smäll på hundratusentals kronor.

Det kan bli dyrt för fastighetsägare om kommunen bestämmer sig för att klimatanpassa, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.

Det kan bli dyrt för fastighetsägare om kommunen bestämmer sig för att klimatanpassa, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Miljö2025-05-12 16:52

Enligt förslagen, som överlämnats till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), ska en kommun exempelvis kunna bygga ett översvämningsskydd för att skydda ”angelägenhet av allmänt intresse” – och ta ut en avgift av andra fastighetsägare som gynnas.

Vad som kan tänkas vara av allmänt intresse är medvetet brett formulerat, enligt utredaren Johan Hjalmarsson. Det kan vara byggnader som kommunhus och skolor, men måste inte vara det.

– Det kommer att behöva finnas en kommunal koppling, men behöver inte vara en kommunal anläggning.

Risken måste upphöra

Det måste dock finnas en "betydande risk" för skada på fastigheten vid en viss naturhändelse för att kunna ta ut avgift, och risken måste upphöra med hjälp av insatsen. För fastighetsägaren får summan att betala inte bli högre än 10 procent av fastighetens marknadsvärde.

– På samma sätt som vi har stor respekt och stark vilja att försvara äganderätten I Sverige följer med äganderätten inte bara friheter utan också skyldigheter, säger Romina Pourmokhtari.

– Det här är ett exempel på konsekvenserna av klimatförändringarna som är reella. Inte i framtiden utan idag, och det måste man ha med sig.

Utredningen föreslår också att staten tar på sig ansvaret att skydda vissa kuststräckor från översvämningar genom att bygga fysiska skydd. I den delen handlar det om att välja vad som ska skyddas – och vilka samhällen som lämnas vind för våg. En bitvis mörk bild, medger utredaren Johan Hjalmarsson.

– Men det handlar inte om att det här är någonting som förändras över en natt utan det är ju kostnader som kommer kunna spridas ut under en lång rad år.

Områden där behoven är som störst behöver "betas av" och arbetet brådskar, fortsätter han.

– Vi har mött många kommuner som ser behov av att få besked från staten nu. Vi ser behov av att dra igång den här processen ganska snart.

Maxtemperatur inne

Krav på maxtemperaturer i lokaler för särskilt utsatta föreslås också.

– Redan i dag är värmeböljor ett stort problem för äldre i vårt samhälle. Så jag tycker att det är väldigt viktigt att de här frågorna kommer upp i ljuset och att man diskuterar vad vi kan göra, säger Pourmokhtari.

För kommuner och andra kan det innebär att man måste köpa in luftkonditionering till äldreboenden.

– Om krav är vägen framåt, det är någonting regeringen kommer behöva titta på. Men insatser kommer krävas, och det görs för lite i dag.

Fakta: Nya klimatanpassningsutredningen

Klimatanpassningsutredningen 2025 bygger vidare på arbetet från en tidigare klimatanpassningsutredning som kom 2017.

Utredningen föreslår bland annat:

Kommuner måste hålla sina detaljplaner uppdaterade, och ändra eller upphäva i delar med för stor risk om det finns obyggda tomter där.

Kommuner får rätt att villkora bygglov i förhållande till klimatanpassningsåtgärder.

Föreskrifter med maximala inomhustemperaturer för boenden för äldre och funktionshindrade införs.

Möjlighet att få dispens för strandskydd för klimatanpassningsåtgärder.

Staten får ansvar att bygga kustskydd för havsnivåhöjningar på viktiga platser, och att utse vilka områden som är viktiga.

Kommuner ska kunna tvinga fastighetsägare att vara med och bekosta klimatåtgärder om fastigheterna drar nytta av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!