Den vita sällskapliga nymfparakiten Benny sätter sig nöjt på Henrik Hammarbergs axel och låter sig bli kliad under hakan. I den stora villan utanför Enköping samsas Henrik, hans fru Qia och de två barnen Ängla 15 år och Wiking 12 år med tre katter och ett marsvin. I trädgården bor dessutom åtta myskankor och bin.

Henrik arbetar heltid som insatsledare på brandförsvaret i Enköping och stormtrivs med jobbet.

– Jag jobbar nätter och helger och rycker ut till bränder och trafikolyckor tillsammans med mitt team. På plats samordnar jag brandstyrkorna och leder räddningsarbetet.

Henrik är även fordonsansvarig för räddningstjänsten, vilket innebär att han gör nya upphandlingar av utryckningsfordon samt bestämmer kravspecifikationer för de nya brandbilarna.

Utöver arbetet som brandman har han även en egen målerifirma.

– Jag köpte sprutmåleriföretaget av en kollega för 23 år sedan. Två bilar och ett par färgsprutor ingick. Så maj till september arbetar jag även med att åka runt och rödfärga byggnader ett par dagar i veckan.

Hur hinner du med allt?

– Jag har funderat på att varva ner, men jag är en sådan person som gillar att arbeta med händerna och hålla igång.

När han får tid över snickrar och bygger han också. Hans praktiska ådra syns i både hus och trädgård. Här finns ett poolområde, ett stort varmbonad uterum och en trädgårdsdamm med fontän och fiskar.

– Dammen var förra årets projekt. Qia designar och jag utför arbetet. Sedan har Qia gått flera kurser i biodling och förra sommaren skaffade vi bin och slungar numera vår egen honung.

Henrik tycker att det alltid finns saker att göra när man bor i hus. Men kanske också för att han är den typen av person som alltid har nya idéer på gång.

– Redan innan jag är klar med ett pågående projekt har jag nästa idé färdig i huvudet. Men för första gången på många år nu har jag faktiskt inga nya byggplaner på gång.

I stället ägnar Henrik en hel del tid åt sitt relativt nystartade intresse med att renovera gamla bilar. En ”Bubbla” från 1971 är redan färdig.

– Mitt pågående renoveringsobjekt i garaget just nu är en Volvo duett från 1966. Jag har plockat isär hela bilen och renoverar den del för del. Men det får ta den tid det tar. Tröttnar jag ett tag på vägen gör det inget.

Utöver hemmaprojekten uppskattar Henrik tiden med familjen.

– Barnen har dansat bugg och swing i många år och vi har varit runt på diverse tävlingar i Sverige och Europa. Själv är jag dansbandsmusiknörd och har också dansat mycket.

För några år sedan blev det dock en tvär vändning när alla fyra barnen bytte ut sitt dansintresse till rugby.

En annan aktivitet familjen ägnar sig åt är resor med husbilen. I många år hade de husvagn, men har alltmer upptäckt fördelarna husbilen ger.

– Man kommer närmare målet med en husbil eftersom man lättare kan göra många korta stopp och fri-campa. På så vis får du se så mycket mer än om du ställer upp husvagnen på en camping.

Varje år blir det flera turer till fina platser i närområdet. Och vid midsommar bär det av till Västkusten.

– Vi fiskar och röker vår egna fångst på en klippa vid havet. Få saker slår smaken av nyfångad egenrökt makrill en fin sommardag.

familj@unt.se