Slutfikat i Bälsunda – Sussi stänger sin gårdsbutik

Efter tretton år lägger Sussis Gårdsbageri i Bälsunda ner verksamheten. "Skönt och lite sorgligt", säger Susanne Lindqvist.

Snart är sista kopparna kaffe serverade på Sussis Gårdsbageri i Hjälsta. Till jul stänger hon för gott.

Snart är sista kopparna kaffe serverade på Sussis Gårdsbageri i Hjälsta. Till jul stänger hon för gott.

Foto: Bengt Johansson

Kafé2023-11-15 05:00

Varma sommardagar kan flera hundra hitta till Bälsunda i Hjälsta, in på gården där Sussi och familjen bakar och serverar.

– Det svåraste med att sluta är att man träffar så många trevliga människor här, förklarar hon.

Så varför lägga ner?

– Jag har ju tänkt på det ett tag, det är inget lätt beslut, men det är slitsamt att gå upp fem-halvsex varje morgon och att vara så bunden, nu kommer jag att ha tid att göra saker, som att se barnbarnen spela fotboll på helgen.

Det lilla uthuset som byggts om i etapper till ett bageri med bra utrustning, plats för fika inne och ett lager går en ny framtid till mötes.

– Eftersom det är här på gården vill vi inte att någon annan tar över, möjligen blir det kontor eller ett litet air b'n'b, kanske.

Inga planer på att ha sommarkaféet kvar?

– Jo, faktiskt, men det är så mycket som ska fixas med tillstånd och sånt, det kostar för mycket. Synd att inte kommunen känns särskilt välvilligt inställd till oss småföretagare, det måste jag faktiskt säga.

Sussis Gårdsbageri drogs igång på våren 2011. Med hjälp av familjen, vänner, grannar och andra fick de fart på verksamheten. Till en början bara med matbröd, senare kaffebröd också.

– Utan hjälpen från familjen och våra sommararbetare hade det aldrig gått, säger Sussi.

Hade du drivit kafé förut?

– Nej, jag hade jobbat på Thoresta herrgård i åtta år, gått kockutbildning och alltid bakat, men aldrig haft eget kafé, berättar hon.

Ingen tror att hon kommer sluta baka nu, och på något sätt ska väl Bälsundabrödet leva vidare.

– Jag har alltid varit noga med att göra allt från grunden, surdeg, smör och äkta varor ska det vara, inga konserveringsmedel eller sånt.

Sussis Gårdsbageri levererar också bröd till andra ställen, som Landsberga, Kromsta och Kvarn-Nibble.

Hon har också mycket gott att säga om samarbetet i Fjärdhundraland.

– Jättemånga har hittat till oss tack vare Fjärdhundraland och det är kul att man kan tipsa besökare till andra ställen i närheten också.

Vilka kommer hit?

– Många stamkunder, men också många kunder från Stockholm och häromdagen hade vi ett par från Göteborg.

Vilka höjdpunkter tar du med dig?

– Alla trevliga kunder, när man hör hur gäster som inte känner varandra börjar prata i kaféet, när man hör någon prata och säga i telefon att "Kom hit, vi är på Sussis", det värmer i hjärtat.

Verksamheten kommer att finnas kvar fram till jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!