I fall vi inte lärde oss av de misstag som vi gör skulle vi misslyckas med i stort sett allt som vi företog oss.
Här kommer en liten lista med råd kring olika misstag som jag har begått och som jag förhoppningsvis har tagit lärdom av i mitt 53-åriga liv. Kanske kan ett sådant oblygt exponerande av mänsklig svaghet förmå någon annan där ute att undvika just mina misstag.
1. Glo inte på folk!
Jag har alltid haft väldigt svårt att inte stirra på människor. I späd ålder fick jag en läxa. En större och starkare kille undrade vad jag glodde på när jag stod med öppen mun och tittade på honom. Han väntade inte på mitt svar, utan slog mig stenhårt i magen så att jag tappade luften. Det var mitt livs allra första så kallade magpumpare.
2. Testa inte hur vass kniven är med fingret!
Ett misstag som jag har gjort många gånger. Det gör ont att få ett jack i fingret.
3. Åk inte skidor i jeans!
I tonåren tyckte jag att det var töntigt med fodrade skidbyxor. Jag åkte i jeans. Ett smärtsamt misstag när det är 20 minusgrader.
4. Lita inte blint på Google Maps!
Ett av mina allra färskaste misstag och jag är rädd för att jag kommer att göra om det.
Händer i helgen
Tips 1. Jul med Elvis. Konsert i Vårfrukyrkan med Henrik Åberg och Jerry Carlsson på fredag klockan 19.30.
Tips 2. Julmarknad i Grillby, 11-15 på lördag.
Tips 3. Längdåkning på SVT (vad jag har längtat efter Jacob Hårds röst och nu får han höras eftersom SVT har rättigheterna till tävlingar i Schweiz).
Helgmiddagen
Kalvfrikadeller i mustig tomatsås
Jag har provlagat den här rätten som finns i Lindor Winks "Snowfood – kokbok för hungriga skidåkare". Det blev jättegott, trots att jag bytte ut de färska örterna mot torkade och inte var så kinkig med exakta mått av ingredienserna.
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1/2 buljongtärning
600 g krossade tomater
1 msk honung
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Frikadeller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g kalvfärs
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk salt
färsk basilika eller oregano
Gör tomatsåsen så här
1 Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja tillsammans med tomatpuré, oregano och basilika.
2 Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka tills det mesta av vätskan är borta.
3 Häll i tomatkross, honung, salt och svartpeppar. Koka ihop på svag värme i cirka 15 minuter medan du förbereder frikadellerna.
Gör frikadellerna så här
1 Riv lök och vitlök och rör ihop med kalvfärs, ägg, vatten och salt.
2 Finhacka och blanda ner örterna. Forma till bollar.
3 Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och sjud i 10 till 15 minuter.
Serveringsförslag
Med pasta och riven parmesan. Toppa med färsk basilika eller oregano.