Tanken på ett marsvin lockar!

Varför har man inte fler marsvin? De bjuder ju på sötchock varje dag!

Sötchock varje dag bjuder de här småttingarna på!

Sötchock varje dag bjuder de här småttingarna på!

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2022-04-08 10:00

"Ja, ja, jag kommer!"

Känner ni igen citatet från Disneys variant av Askungen? Med Alice Babs välskolade, käcka röst i den dubbade versionen.

Ungefär så känner man sig när man öppnar kylskåpet och har marsvin i hushållet.

De tjuter uppfordrande i korus ”Hjälp, vi svälter ihjäl! Varför får vi aldrig mat i det här huset!”

Finns det något gulligare än marsvin? Tjocknosade och vänliga små grisar. Jag skulle lätt kunna ha ett helt gäng hemma.

Det är dessvärre omöjligt. Golden retrievern är nämligen mer inne på den sydamerikanska inställningen till marsvin; man äter upp dem!

Nu är hon ju inte någon finsmakare direkt, vilket äckel som helst slinker annars snabbt ner på promenaden.

"Jag vill ha ett marsvin att gosa med" upplyser jag henne.

Hon blänger och fnyser till svar: "Gosa med mig istället, jag är jättemjuk och varm!" Sen rapar hon eftertryckligt och en doft att kattlort sprider sig i rummet, hon besökte ju nyss sandlådan ute på gården.

Tanken på ett marsvin ter sig allt mer lockande!

Göra i helgen

1. På lördag eftermiddag är det konsert med folkmusikgruppen Gyttring i Tillinge kyrka, till förmån för Ukraina.

2. Vårmys utlovas då katthemmet Hitta katten har öppet hus på lördag, med fika och loppis! Och rara kissar förstås!

3. Håll koll på vädret på söndag. "Är det klart väder på palmsöndagen kan du fira att korn och råg kommer att växa bra under årets gång." (Bondepraktikan). All anledning till firande bör hörsammas!

Helgmaten

Fett och salt, hur got är inte det? Enkelt recept på sill med lök, stekt i ugn, enligt småländsk tradition.

Hyttsill, 4-5 portioner

5 urvattnade saltsillfiléer

50 gr smör el margarin

2 stora gula lökar

1,5 dl vispgrädde

Vattna ur saltsillfiléerna väl och lägg dem i en ungsfast form. Klicka hälften av smöret på filéerna och stek i ugn, 250 grader i cirka 15 minuter.

Skala och skiva löken, bryn den i resten av fettet. Lägg löken på sillen och häll på grädden. 

Stek ytterligare i 15 minuter, så grädden kokar in och blir simmig. Servera sillen med kokt potatis och rårivna morötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!