David Bergman är aktuell med nya spänningsromanen Rex Maris, där ett topphemligt ubåtsprojekt står i centrum.
Rex Maris, eller havets konung på latin, är författarens fjärde bok i militär miljö och en fristående fortsättning på Kodnamn Aurora som släpptes 2021. Läsaren får åter följa helikopterpiloten Victoria Maxander, men nu kretsar handlingen kring hennes försvunna bror och det topphemliga ubåtsprojektet.
– Ubåten är en häftig fond och en bra scen för en spänningsroman, säger författaren som inte har så långt till de militära referenserna.
David Bergman är officer och forskare vid Försvarshögskolan. Inför sin research av boken fick författaren möjlighet att gå ombord på HMS Uppland, vilket var hans första gång på en ubåt. De tekniska detaljerna var inte så viktiga för David Bergman, som tycker att de ibland kan stå i vägen för handlingen.
– Jag ville mest veta hur man bodde på en ubåt, hur miljön var. Finns det någonstans att vara ensam på fartyget? Och det gjorde det inte, dina bra och dåliga dagar får du dela med andra.
David Bergman, som tjänstgjort inom försvaret i 27 år, ville från början skriva böcker för att han saknat bra militärlitteratur och en trovärdig bild av det svenska försvaret.
– I Sverige hade vi bara 91:an Karlsson och Repmånad, det var nästan en parodisk bild av försvaret. Enda undantaget var Hamilton av Jan Guillou, men den är mer USA-inspirerad.
Under uppväxten i Kalix kom skrivintresset tidigt. På högstadiet i Boden vann David Bergman en novelltävling och under officerstudierna vid Försvarshögskolan i Karlberg läste han litteraturvetenskap på halvfart, som senare ledde till en kandidatexamen. Efter studierna började han jobba i Boden, men kollegorna vid regementet hade svårt att förstå hans stora intresse för litteratur.
– De trodde jag ramlat och slagit mig, säger författaren och skrattar. Jag skulle ju hålla på med glaciärklättring eller något i den stilen.
David Bergman är även doktor i psykologi och en av grundarna till det svenska Psyops-förbandet vid ledningsregementet i Enköping. Författaren har bland annat tjänstgjort i Bosnien och Afghanistan. Trots en produktiv karriär har han hunnit med att skriva fyra böcker, men skrivandet ser han som något energigivande.
– Det är något jag ser fram emot när jag kommer hem efter jobbet.
Intresset för det militära var inget som kom hemifrån för David Bergman. Med en far och farfar som vapenvägrade av religiösa skäl, var han den första i släkten som gjorde värnplikten.
– Det kan bli sådana ytterligheter ibland. Barn till militärer, antingen blir de ballerinor eller generaler. Men vi har verkligen ingen dragning dit i familjen.
I vår ger författaren ut faktaboken Vem är du när kriget kommer? Idén föddes efter Folk och Försvars rikskonferens förra året, när ministern för civilförsvar och överbefälhavaren gick ut med att det kan bli krig i Sverige.
– Debatten blev ju hetsig och folk upprörda.
David Bergman menar att den information som gavs ut handlade mycket om antalet konserver och vattendunkar som skulle bunkras. Författaren ville skifta fokus till hur man förbereder sig mentalt och att man ska försöka fortsätta leva som vanligt i den mån det går.
– Det handlar inte om att du ska sitta i källaren och äta konserver till något har gått över. Du ska kunna fortsätta gå till jobbet precis som vanligt, äta något gott och omge dig med trygga människor.