När vi träffar Thomas Siljesvärd en söndagsmorgon har han inte fått många timmars sömn.

– Jag kom hem till Enköping klockan fyra i morse efter en toppenrolig spelning på en fest för 80 gäster i Roslagen.

T for 2 är namnet på den musikaliska duo där Thomas Siljesvärd är ena hälften.

Artikelbild

Den politiska arenan har Thomas Siljesvärd lämnat, men den musikaliska scenen är fortfarande hans.

– Jag och en kamrat med samma förnamn var som sjuåringar med i en barnkör hemma i Kungsängen. Vi har hållit ihop sedan dess. Namnet med två gånger T konstruerade vi när vi började uppträda i par som trubadurer för sisådär 20 år sedan.

Thomas var 12 år när familjen Silje­svärd flyttade till Enköping.

– Det hela gick smidigt för mig och det hade säkert med musik att göra. Jag och några nya kamrater startade nämligen ett lokalt garageband i stadsdelen Gånsta, där vi bodde. Vill minnas att det första bandet hette Charriot.

Snart blev det också annat ljud i skällan. Som gymnasist blev Thomas hårt engagerad i SSU.

– Bland det roligaste var när vi startade Radio Utmaning, en närradiokanal på frekvensen 89,8. Först sände vi från en provisorisk lokal i Joar Blå, men flyttade snart till Lillsidan där vi hade en komplett redaktion med både kontrollrum och studio.

Politiken tog allt mer av Thomas Siljesvärds tid. Men redan efter strax fyllda 30 fick han en tankeställare:

– Jag skulle ta emot en guldklocka för typ lång och trogen tjänst som kommunpolitiker, 15 år. Var det verkligen det här jag skulle ägna mig åt resten av livet och det minst sex dagar i veckan?

Just då, I början av 2000-talet, var det nog mer än en socialdemokrat som i Thomas Siljesvärd såg ett framtida kommunalråd, men hux flux hoppade han av politiken – kommunfullmäktige, KS, vice ordförandeposten i Skolstyrelsen, mm, mm.

– Jag kände att jag helt enkelt inte fick missa den chans jag erbjöds av min arbetsgivare, Coop-lagret i Bro. Att jag tog vara på den möjligheten har jag verkligen inte ångrat.

Thomas fick internutbildning och placerades i chefsspåret. Som Operation Manager har Siljesvärd ansvaret för 250 av lagrets totalt 700 anställda.

– När det gäller ledarskap är jag något av en nörd. Påtagligt märks det i att jag har gett mig sjutton på att känna alla mina medarbetare vid namn. Okej, nu sticker jag ut hakan, men jag tror att jag klarar i alla fall det målet.

Fritiden delas mellan musiken, trädgården i Svinnegarn och ett djupt kulinariskt intresse. Till saken hör att Thomas Siljesvärd är utbildad kock (Ekeby yrkesgymnasium i Uppsala) och jobbade på Stockholms krogar under fem år.

– Min husgud inom musiken är Andrea Bocelli som jag första gången hörde live i Globen 2010. Något år senare besökte jag familjens vingård i Toscana. Oförglömligt både delarna.

Några planer på att sluta som trubadur har inte Thomas Siljesvärd:

– Nej, det är fortfarande lika härligt att känna att man får publiken med på noterna. För några veckor sedan var jag faktiskt musikalisk gäst hos kyrkan i Tillinge.

Kommer du också i fortsättningen ha hårdrock på repertoaren, trots din numera rätt vuxna ålder?

– Absolut, men av den mer melodiösa litet äldre varianten som fortfarande passar min röst. Konsten är annars att anpassa låtvalet efter publikens förväntningar. Så, de som hade letat sig till kyrkan i Tillinge fick nog mer av Gärdestad och Afzelius än Whitesnake.