Säkerheten kring skolorna i Pakistan har skärpts sedan den där dagen i december då omkring 150 personer, bland dem över 130 barn, mördades i den blodiga talibanattacken mot Army Public School. Men trots murar, stängsel och extra säkerhetspersonal finns inte tillräckligt med poliser.

-Antalet poliser i provinsen räcker inte till för att vakta 35 000 skolor, högskolor och universitet, därför tillåter vi lärare att bära skjutvapen, säger Mushtaq Ghani, informationsminister i Khyber Pakhtunkhwa till nyhetsbyrån AFP.

Får tillstånd

Det kommer inte att vara obligatoriskt, men de lärare i provinsen som vill ta med ett vapen till skolan kommer att beviljas tillstånd för det.

Lärarna får genomgå en tvådagarskurs för att bekanta sig med vapnen. De första kvinnliga lärarna inledde nyligen sin kurs. På agendan stod allt från vapenhantering till hur man tar skydd innan man öppnar eld, skriver pakistanska Dunya News.

Tanken är att eventuella inkräktare ska möta väpnat motstånd snarare än ett klassrum fyllt av försvarslösa lärare och elever. Beslutet har dock kritiserats av både experter och lärarorganisationer. Kritiker menar att barnen snarare utsätts för en större säkerhetsrisk samtidigt som lärarnas arbetsinsats kan komma att påverkas negativt.

Osäkra elever

Säkerheten ska vara myndigheternas ansvar, anser många.

-Det här är den dummaste idén gällande säkerheten i skolor som jag någonsin hört talas om. Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut de psykologiska effekterna det kan få för en elev som vet om att han undervisas av en beväpnad person, säger Shahid Iqbal, doktor i psykologi, till turkiska World Bulletin.

Men Abdul Saeed i Peshawar, som varit lärare i 15 år, hävdar att hans elever blir tryggare av att han har en laddad pistol inom räckhåll. Han säger att barnen fortfarande är livrädda efter angreppet.

-Varje gång de hörde ett ljud tittade de mot dörren. Men nu när de ser att jag har en pistol så behöver de inte oroa sig, utan kan fokusera på uppgiften, vilket är att utbilda sig, säger Saeed till CNN.