Bokrea: Nya trender på uppsving

Under bokrean får stans enda bokhandel besök av bokälskare i alla åldrar. Nytt för i år är både en ny genre som lockar och en gammal trend som kämpat sig tillbaka.
– Den är verkligen på uppsving, säger Sofia Alle i Gestbloms Bokhandel.

Nelly Ekstrand har i vanliga fall en bokcirkel med sin släkt, men just nu är den pausad så hon kan fokusera på sina studier.

Nelly Ekstrand har i vanliga fall en bokcirkel med sin släkt, men just nu är den pausad så hon kan fokusera på sina studier.

Foto: Annie Engström

Litteratur2025-02-26 19:00

Flera butiksbesökare traskar i lugnt tempo runt i den lilla butiken. Ljudet av en tickande klocka avbryts av entrédörrens bjällra. Studenten, tillika bokälskaren, Nelly Ekstrand, 23, kliver målmedvetet in. Hon är på jakt efter en, som hon uttrycker det, "fet bokhållare" till alla hennes böcker. Utöver kurslitteratur läser hon mycket science-fiction och romantik, men även internationell litteratur för att bredda sina perspektiv. Nelly Ekstrand föredrar tryckta böcker över digitalt.

– Det är mysigare med en bok i handen och det är dessutom skönt med en skärmpaus, säger hon.

Efter en knagglig start på fjolåret för den svenska bokhandeln, ökade den totala bokförsäljningen i landet mot slutet av 2024, enligt en rapport från Svenska Förläggare Föreningen. Utöver en rekordökning på 18 miljoner kronor i svensk bokförsäljning verkar ytterligare en ny trend uppenbara sig. Antalet nedlagda bokhandlar har sedan 2019 minskat och stabiliserats, nu har intresset för tryckt litteratur vaknat till liv igen. Och så även i Enköping menar Sofia Allen vid Gestbloms Bokhandel.

undefined
Karin Carlsvärd är i en boktorka just nu, men rekommenderar starkt författaren Emma Hamberg.

Inne i stans enda bokhandel är den hemtrevliga papperslukten svår att förneka och i hyllgångarna väntar en uppsjö böcker på att bli lästa. Men inte av butiksbesökaren Karin Carlsvärd, 69, som precis handlat barnböcker på rean. 

Just nu läser hon inte så mycket, så något till sig själv blev det inte idag. De perioder då hon däremot läser mer frekvent väljer hon oftast genren feel-good. Och då föredrar hon fysiska böcker för att det är trevligt och mysigt.

– Jag har aldrig ens provat läsa digitala böcker, säger Karin Carlsvärd. 

undefined
Romantasy lockar en bred målgrupp förklarar Sofia Alle medan hon sorterar på bokrean.

I fönsterna på det familjeägda Gestbloms Bokhandel uppmärksammas bokrean med gula skyltar. Sofia Alle glädjs åt att det verkar vara samma höga tryck i år som förra året.

– Flera stod och trampade utanför dörren innan öppning, säger Sofia Alle bakom kassan.  

Hon förklarar att bokälskare i alla åldrar är inne och handlar. Populärast är romaner och deckare, men nu är en ny blivande stjärna på uppsving. Den så kallade Romantasy-genren, som är en blandning mellan fantasy och romance, har ökat i popularitet. Särskilt poppis är den hos kvinnor, men åldersspannet är brett.

– Det är allt från ungdomar till 30-plusare, förklarar Sofia Alle.

Därför är rean i februari

I slutet av 1920-talet ville bokförlagen få sina restupplagor sålda. Till en början fanns inte några utsatta datum för rean så när första bokförlaget reade ut i början av våren, hakade helt enkelt resterande förlag på.

Under 1930-talet enades förlagen om att varje år bestämma ett gemensamt datum för rean. Datumet skulle vara runt den 15 februari för att inte krocka med julhandeln. 

Det utsatta datumet är numera heligt för bokhandlare landet över. Så heligt att när Ica Maxi 2010 beslutade sig för att tjuvstarta sin bokrea, skapade det starka reaktioner. Bokhandlare uppmanade till en gemensam bojkott av Ica som till slut valde att backa från beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!