Ska du ut på krogen i helgen? Eller äta på restaurang? När det är dags att betala får man ibland instruktioner om att slå in ett totalbelopp innan man drar kortet. Då har man också möjlighet att betala mer än vad maten och drycken faktiskt kostat. Summan som överskrider priset för det du beställt in kallas ofta för dricks.
Utomlands är det ofta brukligt att betala dricks, eftersom att det på vissa platser är serveringspersonalens enda inkomst. I Sverige är det idag inte lika vanligt med dricks som det varit en gång i tiden.
Mathistorikern Richard Tellström berättar att dricksen funnits på restauranger under en lång period i Sverige. Men att den egentligen försvann i mitten på 1900-talet.
– Tidigare var lönen som en servitör eller servitris hade baserad på hur mycket man serverade. Gäster betalade då den som serverade. Ordet dricks kommer från "dryckespenning" vilket innebära att man får betalt när man serverar drycker. Man fick inget annat, utan det var det som serveringspersonalen tjänade, säger Richard Tellström.
Vid ett restaurang- eller krogbesök idag har personalen lön, således menar mathistorikern att man inte behöver känna sig tvingad att dricksa. Men om man vill betala lite extra för god mat och service menar Richard Tellström att man bör betala innan middagsupplevelsen startar.
– Att lämna 500 kronor i dricks på en stor nota när man ätit färdigt är det inte så stor poäng med. Det är bättre att lämna det i början och säga: "Här är dricksen, nu får vi se vad vi får för service". Då kan man ha mer glädje av det.
Så du tänker att man inte betalar för servicen man fått, utan för att få extra bra service?
– Ja precis, lämna det i förväg istället.
För att ta reda på mer om den lokala inställningen till dricks har EP frågat folk i Enköping hur de brukar göra på restaurang. Det finns en del skilda meningar kring om man ska ge lite extra när man har möjlighet.
I Drömparken träffar vi den före detta Enköpingsbon Gunilla Krafft. Hon menar att man kan vara extra generös, om upplevelsen är över förväntan.
– Man vill ju uppmuntra någon gång, om man tycker det är riktigt gott. Men då ska det vara upp till en själv tycker jag. Det ska inte vara något som man förväntas betala, säger Gunilla Krafft.
Brukar du dricksa när du går på restaurang?
– Det har jag gjort, när det är fin service och personalen är omtänksam och ser till att man får det man önskar. Då kan man gärna betala lite dricks, det tycker jag det kan vara värt.
Marianne och Sten Erik Svennberg har nyligen haft diskussionen om dricks tillsammans med vänner när de var på julbord i december.
– Någon gång ibland. Det beror lite på hur det är. Ibland har de ställt fram dryck till en sen händer inget mer. Då kan jag känna nej, det här är deras jobb, säger Marianne Svennberg.
– Ibland kan man dricksa om det är en väldigt trevlig servitör, säger Sten Erik Svennberg.
Dricksade ni på julbordet?
– Det gjorde vi inte. Vi fick våran öl och julmust. Det var inte så mycket mer, resten skötte vi själva. Då kom vi överens om att det inte var värt det, säger Marianne Svennberg.
Frida Jutgård menar att dricksen är självklar när hon är ute på restaurang.
– Ja! Det är normen, sen så har de flesta som jobbar inom restaurangbranschen inte jättebra villkor. Så jag tycker de förtjänar lite extra om de gör sitt jobb jäkligt bra, säger hon.