NĂ€r EP besökte Jiraphon Kaeosri i Ărsundsbro 2020 hade hon precis startat eget, samtidigt som hon jobbade i köket pĂ„ skolan. Hon plockade bĂ€r och frukt och syltade och saftade för att hon gillar att vara ute och tycker om att rensa bĂ€r. En hobby som har följt henne genom livet och som blev till sylt och saft i sĂ„dan mĂ€ngd att hon började sĂ€lja sĂ„ smĂ„tt i sitt företag Ă nĂ€bben bĂ€r och sylt.
Hur det gick sedan, Àr ju spÀnnande att fÄ veta, sÄ dÀrför Äkte EP ut till Jiraphon igen. Det visar sig att det har gÄtt sÄ bra att hon inte lÀngre hinner jobba pÄ skolan utan nu Àgnar sig Ät företagandet pÄ heltid och lite till. Och att hon skulle behöva anstÀlla för att det har blivit sÄdan efterfrÄgan pÄ hennes produkter.
â Det kĂ€nns jĂ€ttebra. Visst Ă€r det jobbigt men jag Ă€r vĂ€ldigt glad för detta, strĂ„lar Jiraphon och berĂ€ttar att hon precis har plockat 200 kilo pĂ€ron.
Hon anvÀnder enbart svenska bÀr och frukter. En hel del plockar hon sjÀlv. En del bÀr köper hon frÄn svenska odlingar. BÀst sÀljer hennes produkter i de butiker hon levererar till, men hon sÀljer Àven pÄ marknader, bland annat i Stockholm. Och sÄ ska ju de bestÀllda produkterna levereras, sÄ det finns en hel del att göra.
Men Jiraphon trivs. Detta Àr en dröm som har gÄtt i uppfyllelse. Och hon har fler drömmar.
â Jag skulle vĂ€ldigt gĂ€rna vilja starta ett gĂ„rdskafĂ©, men det Ă€r inte sĂ€kert att det blir av. Men kanske ett musteri. Det Ă€r mĂ„nga som frĂ„gar om de kan lĂ€mna in sina Ă€pplen för att göra must. Men det gĂ„r inte tyvĂ€rr. Jag kan bara göra must för egen del som jag sedan kommer att sĂ€lja. Just nu provar jag mig fram till olika sorters Ă€ppelmust och en ny Ă€ppelglögg.
Provar sig fram gör hon Àven med sylt, saft och marmelad. Olika sorters bÀr och frukt gifter sig olika bra och hon vÀljer de godaste kombinationerna. Detta verkar fler ha upptÀckt. Ryktet om hennes goda smakkombinationer har spridit sig sÄ pass att tv-kocken Paul Svensson ringde och ville bestÀlla till sitt kafé i Stockholm.
Ăven om det inte blir nĂ„gon gĂ„rdsbutik sĂ„ fĂ„r Jiraphon Ă€ndĂ„ prova pĂ„ detta en dag i mĂ„naden dĂ„ hon har sitt kokeri öppet som butik. DĂ„ kommer det fler och fler som gĂ€rna slĂ„r sig ned och dricker kaffe och pratar frukt och bĂ€r.
Extra förtjusta brukar de bli nÀr hon berÀttar att den dÀr sylten Àr gjord pÄ pÀron plockade i Uppsala och den dÀr saften innehÄller bÀr plockade i HjÀlstaby.
â Det Ă€r vĂ€ldigt roligt de dagar jag har öppet hĂ€r, ler Jiraphon.