FrĂ„n hobby till egenföretagare – Jiraphon har fullt upp

"Jag Àr stolt över mig sjÀlv", sÀger Jiraphon Kaeosri som hade bÀrplockning och syltkokning som hobby men lÀt det vÀxa till en framgÄngsrik verksamhet. Nu levererar hon till 50 ÄterförsÀljare. Bland annat till en tv-kock.

Nyplockade pÀron ska snart kokas.

Nyplockade pÀron ska snart kokas.

Foto: Anna Olofsson

Mat & dryck2024-09-15 11:00
  • Jiraphon Kaeosri, som startade sitt företag ÅnĂ€bben bĂ€r och sylt som en hobby, har nu en framgĂ„ngsrik verksamhet och levererar till 50 Ă„terförsĂ€ljare, inklusive en kĂ€nd tv-kock.
  • Kaeosri, som ursprungligen jobbade i ett skolkök, har nu sĂ„ mycket efterfrĂ„gan pĂ„ sina produkter att hon behöver anstĂ€lla mer personal.
  • Hon drömmer om att öppna ett gĂ„rdskafĂ© och ett musteri, och experimentar stĂ€ndigt med nya smakkombinationer för sina sylter, safter och marmelader.
200 kilo pÀron hade Jiraphon Kaeosri plockat den hÀr dagen.
200 kilo pÀron hade Jiraphon Kaeosri plockat den hÀr dagen.
KrusbÀr Àr en av smakerna.
KrusbÀr Àr en av smakerna.
Alla etiketter klistras pÄ burkarna för hand, men nu har Jiraphon investerat i en etikettmaskin för att det ska gÄ lite snabbare.
Alla etiketter klistras pÄ burkarna för hand, men nu har Jiraphon investerat i en etikettmaskin för att det ska gÄ lite snabbare.
Jiraphon Kaeosri gillar att rensa bÀr.
Jiraphon Kaeosri gillar att rensa bÀr.
Nyplockade pÀron ska snart kokas.
Nyplockade pÀron ska snart kokas.
Jiraphon Kaeosri provar nu att blanda olika sorters Àpplen för att göra Àppelmust, som Àr en nyhet i hennes sortiment.
Jiraphon Kaeosri provar nu att blanda olika sorters Àpplen för att göra Àppelmust, som Àr en nyhet i hennes sortiment.
BlÄbÀr har sin skördetid.
BlÄbÀr har sin skördetid.

NĂ€r EP besökte Jiraphon Kaeosri i Örsundsbro 2020 hade hon precis startat eget, samtidigt som hon jobbade i köket pĂ„ skolan. Hon plockade bĂ€r och frukt och syltade och saftade för att hon gillar att vara ute och tycker om att rensa bĂ€r. En hobby som har följt henne genom livet och som blev till sylt och saft i sĂ„dan mĂ€ngd att hon började sĂ€lja sĂ„ smĂ„tt i sitt företag ÅnĂ€bben bĂ€r och sylt.

Hur det gick sedan, Àr ju spÀnnande att fÄ veta, sÄ dÀrför Äkte EP ut till Jiraphon igen. Det visar sig att det har gÄtt sÄ bra att hon inte lÀngre hinner jobba pÄ skolan utan nu Àgnar sig Ät företagandet pÄ heltid och lite till. Och att hon skulle behöva anstÀlla för att det har blivit sÄdan efterfrÄgan pÄ hennes produkter.

– Det kĂ€nns jĂ€ttebra. Visst Ă€r det jobbigt men jag Ă€r vĂ€ldigt glad för detta, strĂ„lar Jiraphon och berĂ€ttar att hon precis har plockat 200 kilo pĂ€ron.

Hon anvÀnder enbart svenska bÀr och frukter. En hel del plockar hon sjÀlv. En del bÀr köper hon frÄn svenska odlingar. BÀst sÀljer hennes produkter i de butiker hon levererar till, men hon sÀljer Àven pÄ marknader, bland annat i Stockholm. Och sÄ ska ju de bestÀllda produkterna levereras, sÄ det finns en hel del att göra.

Men Jiraphon trivs. Detta Àr en dröm som har gÄtt i uppfyllelse. Och hon har fler drömmar.

– Jag skulle vĂ€ldigt gĂ€rna vilja starta ett gĂ„rdskafĂ©, men det Ă€r inte sĂ€kert att det blir av. Men kanske ett musteri. Det Ă€r mĂ„nga som frĂ„gar om de kan lĂ€mna in sina Ă€pplen för att göra must. Men det gĂ„r inte tyvĂ€rr. Jag kan bara göra must för egen del som jag sedan kommer att sĂ€lja. Just nu provar jag mig fram till olika sorters Ă€ppelmust och en ny Ă€ppelglögg.

Provar sig fram gör hon Àven med sylt, saft och marmelad. Olika sorters bÀr och frukt gifter sig olika bra och hon vÀljer de godaste kombinationerna. Detta verkar fler ha upptÀckt. Ryktet om hennes goda smakkombinationer har spridit sig sÄ pass att tv-kocken Paul Svensson ringde och ville bestÀlla till sitt kafé i Stockholm.

Även om det inte blir nĂ„gon gĂ„rdsbutik sĂ„ fĂ„r Jiraphon Ă€ndĂ„ prova pĂ„ detta en dag i mĂ„naden dĂ„ hon har sitt kokeri öppet som butik. DĂ„ kommer det fler och fler som gĂ€rna slĂ„r sig ned och dricker kaffe och pratar frukt och bĂ€r.

Extra förtjusta brukar de bli nĂ€r hon berĂ€ttar att den dĂ€r sylten Ă€r gjord pĂ„ pĂ€ron plockade i Uppsala och den dĂ€r saften innehĂ„ller bĂ€r plockade i HjĂ€lstaby. 

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt de dagar jag har öppet hĂ€r, ler Jiraphon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!