Länsstyrelsen marknadsför vildsvin med Enköpingskrog

Medan vildsvin omfattas av restriktioner några mil bort ger Länsstyrelsen i Uppsala sig ut på turné för att få fler att äta köttet. Myndigheten gör det tillsammans med en lokal Enköpingskrog.

Emma Eriksson, projektledare för länsstyrelsens vildsvinsprojekt.

Emma Eriksson, projektledare för länsstyrelsens vildsvinsprojekt.

Foto: TT och Privat

Mat & dryck2023-11-21 05:00

Länsstyrelsens vildsvinsprojekt vill få konsumenterna att börja efterfråga vildsvinskött. Det är bakgrunden till att myndigheten nu beger sig ut på foodtruck-turné tillsammans med lokala krogar. Bland har Enköpingsrestaurangen Caliente upphandlats för uppgiften.

Myndigheten ser vildsvin som ett hållbart livsmedel värt att lyfta fram i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen beslutade om 2017. I vildsvinsprojektet tas problemen med ökade betesskador och för få viltslakterier upp. Problemen ökar i takt med att mängden vildsvin ökar.

Projektet har tidigare vänt sig till jägarkåren för att få jägarna att lämna in vildsvin till slakterierna, så kallade vilthanteringsanläggningar. Nu är det konsumenternas tur att bearbetas. Och för att få konsumenterna att få upp ögonen för köttet bjuds de första 50 på plats gratis vildsvinslunch. 

Turnén inleddes på måndagen i Bålsta centrum. På onsdag är det dags för vindsvinsturnén att ta plats på Stora torget i Enköping och servera vildsvinsgryta med svamp, vitlöksrösti och lingonsylt. Representanter från Jordbruksverket och LRF kommer också att finnas där för att informera om vildsvin.

undefined
Länsstyrelsen vill att konsumenterna får upp ögonen för vildsvinskött. Här är det vildsvinsfilé.

Calientes foodtruck kommer även att stå för lunchen på torsdag i Knivsta.

Varför vill ni att man ska äta just vildsvin? Finns det ett överflöd av vildsvinskött eller behöver det jagas mer vildsvin?

– Det varierar lite år från år, men det är en väldigt fin resurs som finns. Länsstyrelsen Uppsalas projekt har fokus på att få ut mer vildsvinskött ut till handeln, förklarar Emma Eriksson, projektledare för vildsvinsprojektet för Länsstyrelsen.

undefined
Länsstyrelsen vill öka tillgången på vildsvinskött och då behöver fler grisar jagas.

– Foodtruck-eventet är till för att sänka tröskeln för kunden, att kunden ser att vildsvinskött är bra och att det går att få till goda rätter, säger Emma Eriksson.

Ytterligare en foodtruck har upphandlats av länsstyrelsen till turnén. Det är Frick & Hagberg från Uppsala som står för vildsvinskäket i Älvkarleby, Östhammar och Tierp. Där står lingonkokt vildsvinskarré toppad med coleslaw på kålrabbi på menyn.

Emma Eriksson berättar att hon har lånat idén till foodtruck-turnén från Jägarförbundet, som tidigare har haft en foodtruck som hette "Glada vildsvinet".

– De här två lokala foodtruck-företagen passar perfekt till uppdraget. När vi upphandlade dem med den här iden tog de direkt upp bollen, utformade sina rätter och är så himla taggade, berättar Emma Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!