Fräck tjuv tog för sig i självbetjäningen

Tjuven gav självbetjäning en ny innebörd i Simtuna. Grönsaker försvann utan betalning.

Laila Eklund på Simtuna trädgårdsskafferi litar på kunderna. I helgen slog en fräck tjuv till mot självbetjäningen.

Laila Eklund på Simtuna trädgårdsskafferi litar på kunderna. I helgen slog en fräck tjuv till mot självbetjäningen.

Foto: Anders Jagemo

Mat & dryck2023-09-05 05:00

Laila Eklund och Johannes Olsson i Simtuna odlar giftfritt. De odlar grönsaker och blommor, har biodling och är helt självförsörjande på grönsaker.

– Det är fortfarande i en liten skala och det är hobbyverksamhet, berättar Laila Eklund.

Överskottet från odlingarna säljer de i en självbetjäning som de kallar för Simtuna trädgårdsskafferi, ett system som bygger på tillit då kunden tar varorna och swishar betalningen. Försäljningen enligt den modellen har pågått i ett år och utan några större problem. Fram till i lördags.

– Det har fungerat bra och det gör att man känner att det finns hopp för mänskligheten. Det är så fint att de allra flesta är så ärliga, säger hon.

undefined
Tomater i växthuset hos Simtuna trädgårdsskafferi

Men i helgen tog någon för sig rejält utan att betala. Honung, sylt, marmelad, tomater, gul lök, rödlök, vitlök, sallat, gurkor och morötter försvann ur självbetjäningsboden.

Odlarna blev väldigt ledsna. Det som stals motsvarar ungefär en bra dags försäljning för dem. De la ut ett inlägg i Facebook-gruppen Fjärdhundra lever där de beskrev sin besvikelse och sina funderingar över hur de ska göra med försäljningen i fortsättningen.

De har kommit fram till att det definitivt blir en fortsättning för Simtuna trädgårdsskafferi.

– Bara för att någon enstaka förstör ska det inte behöva drabba alla andra, säger Laila Eklund.

Kristofer Franzén har en liknande självbetjäningsförsäljning på gården Rönna i Biskopskulla där han driver Franzéns charkuterier. Han och flera andra intygar att stölder trots allt är ovanliga.

– Det har gått väldigt bra i tio års tid. Jag vet bara att jag har blivit av med pengar vid två tillfällen, berättar Kristofer Franzén.

– Mina kunder blir jätteglada över att det kan vara så här. De avrundar ofta till och med uppåt när de betalar, säger han.

undefined
Laila Eklund med majs.

– Jag har många kunder som kommer lite längre bortifrån och som brukar säga att det här skulle aldrig funka hemma hos oss. Utländska kunder som inte har Swish kan göra en banköverföring när de sedan kommer hem. Jag har nyligen fått två sådana banköverföringar, en från Tyskland och en från Frankrike, berättar Kristofer Franzén.

Michael Sjöman på Vallgarns gårdsmejeri i Långtora har också goda erfarenheter från verksamhetens självbetjäningsförsäljning.

 – Det har fungerat bra för oss. Tidigare när vi hade växelkassa hände det att den försvann, men i och med Swish har vi slutat med kontanter, säger han och berättar att de inte har blivit bestulna på några produkter från självbetjäningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!