"Mitt tips till kommunen: Det finns internet"

Roger Pettersson

Roger Pettersson

Foto: Magnus Eriksson

Ledare2019-10-05 08:00
Detta är en ledare. Enköpings-Postens ledarsida är oberoende liberal.

I dag tänkte jag tipsa Enköpings kommun om en rätt kul grej som man kan ha nytta av. Man kan spara både tid och pengar på det.

Grejen heter internet.

Kommunalråden Ingvar Smedlund (M) och Ulrika Ornbrant (C) skrev i en insändare att flera tjänstemän ”spenderar upp till en timme vissa dagar med att ta sig mellan olika möten. Det är kostsamt, ineffektivt och stressande.”

Det var då jag kom att tänka på det häringa med internet.

Det går ut på att man kopplar ihop en massa datorer så att man kan prata med varandra. Har man dessutom tillgång till programvaran Skype kan man se varandra och till och med visa bilder.

Ganska så fantastiskt, faktiskt.

## Det allra bästa är att flera människor kan vara ihopkopplade via sina datorer samtidigt, se varandra och titta på samma bilder eller något dokument.

Det innebär att personalen på en kommun kan ha sammanträden trots att de sitter i olika hus. De behöver inte ens vara på samma ort.

De kan sitta i Fjärdhundra, Örsundsbro, Lillkyrka, Hummelsta eller Grillby. Någon till och med i Enköping.

Så det behövs nog inte ett stort, nytt kommunhus utan vi kan sprida ut verksamheten närmare medborgarna på landsorten. Vad säger Centern, decentraliseringspartiet framför alla andra?

## Min hjälte den här veckan är, kanske lite oväntat, regionpolischef Carin Götblad. Polischeferna i regionen har slopat alla möten den här veckan och deltar i stället i medarbetarnas jobb.

”Vi behöver minska sammanträdeskulturen” säger Götblad.

Vi kanske skulle ha ett sammanträde och diskutera våra erfarenheter,  Carin?

## En av mina trogna läsare (ja, jag har fler, det är inte bara du Ingvar som läser mig) skriver till mig att området Älvdansen i Enköping borde heta Älvadansen, eftersom han inte har sett någon älv dansa där.

Så är det, förstås. Ingen med sina sinnen i fullt bruk skulle komma på idén att kalla den där flytande (nåja) Skvalbäcken för älv.

Enköpings kommun kallar i sin planbeskrivning Skvalbäcken för ett stort krondike, vilket ligger betydligt närmare sanningen.

Döp om! Döp rätt!

## Förskolan på Ängsvägen i Örsundsbro kommer att bli en hyfsat miljövänligt, hållbart och kanske framför allt ett riktigt hus med solceller och med tegel från Haga tegelbruk. 

Ingen barack här inte! Bra jobbat.

## Ylva Johansson borde vara glad om hon inte blir godkänd som inrikeskommissionär för EU. Det är ett självmordsuppdrag.

## Tisdag denna vecka, den första oktober, var kanske årets vackraste dag, åtminstone i Svinnegarn.

Jag plockade fem blåbär och en tom burk Pripps blå starköl, sju procent alkoholstyrka, i ett naturreservat.

Alkoholstyrkan kan vara förklaringen till att någon har tyckt att det var en bra idé att slänga burken just där.

Blåbären åt jag upp.

## Här kommer en dos sportkulturhistoria.

Förskolan i Örsundsbro ligger på Ängsvägen, den enda gata i Enköpings kommun som har fått ge namn till en elitloppsvinnande travhäst.

Meadow Road vann Elitloppet 1985. Hästens uppfödare Stig Palm bodde på Ängsvägen i Örsundsbro och döpte hästen efter gatan, men översatte namnet till engelska.

## Både Putin och Trump kritiserar Greta Thunberg. Att de överhuvud taget uppmärksammar henne är ett bevis på hennes inflytande på världsopinionen.

## Det är många som skulle vilja tala allvarsord med Björn Eriksson, tidigare verksam vid SGE Construction och MB Eriksson Bygg.

## Bara en sak till. Tiden går så fort. Är det verkligen sant att det den här hösten är precis 50 år sedan Pugh Rogefeldt slog genom som artist och hans första LP-skiva kom ut?

Ja, dä ä dä.

Läs mer om