Efter Krögarupproret – Fabian krigar på: "Slåss mot väderkvarnar"

Ett år har gått sedan bagaren Fabian Flink fick vad han anser en saltad faktura från Enköpings kommun.
Något som ledde till det så kallade Krögarupproret.

Fabian Flink driver Fabian Flinks brödbod

Fabian Flink driver Fabian Flinks brödbod

Foto: Scharlotte Peppare

Näringsliv2025-06-30 05:00

Inne på Fabian Flinks brödbod doftar det gott från bullar och bakverk. Och bagaren kliver med bestämda steg ut framför disken:

– Vi sätter oss där och pratar, säger Fabian Flink och pekar på ett ledigt bord bland gästerna.

Han har aldrig problem med att andra hör. Frågan är om någon lyssnar.

Bland krögare i Enköping fanns förra hösten kokande känslor kring kommunens miljö- och livsmedelsinspektioner, att de är för dyra och att det även görs godtyckliga bedömningar. Fabian Flink en av dem som var upprörd över avgifter och bemötande.

Något han fortfarande är.

Hur har tiden varit sedan det så kallade Krögarupproret?

– Jag har försökt få till samtal med kommunen, men intresset har varit vagt. Däremot tog ju kommunen initiativet till Krögargruppen.

Där trodde Fabian Flink att de skulle kunna ha samtal om hur de skulle kunna förhålla sig till varandra.

– Men det var ju mer ett forum där Krögargruppen skulle komma med pekpinnar och berätta hur det ligger till. Och det tycker jag är skrämmande, för det fanns inget inkluderade. Jag blev sur över att vi skulle läxas upp. Det vart ett förminskande. Man har inte lyckats se det ur ett kundperspektiv, säger han.

"Jag har ju just nu mycket jobb och arbetar ideellt med olika föreningar. Att vara företagare och sitta som ordförande i olika föreningar och liknande är ju en livsstil" säger Fabian Flink.
"Jag har ju just nu mycket jobb och arbetar ideellt med olika föreningar. Att vara företagare och sitta som ordförande i olika föreningar och liknande är ju en livsstil" säger Fabian Flink.

Fabian Flink tycker att kommunen tar för mycket betalt. En livsmedelskontroll faktureras för fler timmar än vad han anser är skäligt. Enligt Livsmedelsverkets riktvärde för kontrolltid skulle det ha varit tre timmar i stället för fakturerade drygt fem för ett bolag som hans.

– Jag vill få dom som har möjligheten att påverka att förstå. Det känns som att slåss mot väderkvarnar. Varför ska jag försöka få någon att förstå om de inte är intresserade av att ta emot informationen?

Han överklagade i höstas kommunens avgift till förvaltningsrätten, som gav kommunen rätt efter en utslagsröst av juristdomaren. Och enligt Kammarrätten fanns inte tillräckliga skäl för att ta upp fallet. Men han säger att han tänker överklaga varje framtida avgift från kommunen, eftersom möjligheten finns.

– Jag kan känna en viss uppgivenhet. Jag har försökt kontakta flera kommunala tjänstemän och liknande. Vid senaste kontrollen sa en av inspektörerna att om du inte gör som jag säger och samarbetar så kommer jag hitta fler brister hos dig. Hur ska man tolka det?, säger Fabian Flink.

"Föreläggande går att överklaga. Det kan vara så att det inte finns avvikelser, men inspektören skriver massa saker ändå. I den offentliga kontrollrapporten kan det då tolkas som brister i verksamheten. Då blir det lite som myndigheten äger sanningen. Och det kan bli farligt" säger Fabian Flink som driver Fabian Flinks brödbod.
"Föreläggande går att överklaga. Det kan vara så att det inte finns avvikelser, men inspektören skriver massa saker ändå. I den offentliga kontrollrapporten kan det då tolkas som brister i verksamheten. Då blir det lite som myndigheten äger sanningen. Och det kan bli farligt" säger Fabian Flink som driver Fabian Flinks brödbod.

Att bygga upp förtroendet för kommunen igen är inte lätt. Han säger att förtroendet inte ligger på en organisatorisk nivå utan på individnivå.

Fabian Flink använder två gånger om året på eget initiativ något som heter Matsäkerhetskontroll. Då görs en inspektion likt den kommunen gör. Förebyggande. Han undrar varför de inte kommunen kan arbeta på samma effektiva sätt:

– De har en handdator och när inspektionen är klar då är också kontrollrapporten genererad och klar innan de lämnar stället. De gör det på en tredjedel av tiden och under halva priset.

Han beskriver sig själv som driven. Förutom att han gillar att resa är han engagerad i branschförbund och föreningar och har suttit med i Landsbygdsdepartementet där han arbetade för att förbättra livsmedelsinspektioner i landet. 

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger han.

En utredning på uppdrag av regeringen om att Livsmedelsverket eventuellt kommer ta över all livsmedelstillsyn från 2028 ska komma att presenteras inom kort. För Fabian Flink är just miljöinspektörernas bemötande a och o.

– De kommunala människorna kommer centraliseras till en statlig myndighet istället. Så det löser inte problemet med människorna. Men riktlinjer angående tidsåtgång och så kan kanske bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!