Sedan i april förra året sitter läkaren Ahmadreza Djalali, som har uppehållstillstånd i Sverige, fängslad i Iran. För några veckor sedan dömdes han till döden för spioneri.

De säger att han har spionerat för Israel, men har inga bevis. Min man är oskyldig, sade hans hustru Vida Mehrannia när domen kom.

Djalali, som har disputerat vid Karolinska institutet och vars fru och två barn bor i Sverige, är inte ensam. De senaste två åren har minst 30 personer med dubbelt medborgarskap gripits av Revolutionsgardet i Iran, visar en kartläggning som nyhetsbyrån Reuters har gjort. Det är dubbelt så många som lokala och internationella medier tidigare rapporterat om.

Fler än tidigare

Antalet har stigit sedan 2015, då Iran och västvärlden enades om ett kärnteknikavtal som skulle lyfta sanktioner och öppna Iran mer för omvärlden.

Kartläggningen visar också på en ny trend: 19 av de 30 har medborgarskap, eller som i Djalalis fall permanent uppehållstillstånd, i länder i Europa. Tidigare har de flesta som fängslats varit amerikan-iranier.

Enligt anhöriga och advokater blir personerna förhandlingsbrickor i ett internationellt spel, och används också för att göra europeiska företag mindre sugna på att investera i Iran. Revolutionsgardet har självt stora ekonomiska intressen i landet och gillar inte president Hassan Rohanis politik att locka dit fler utländska företag.

Revolutionsgardet har inte svarat på frågor från Reuters.

Svårt med information

Iran berättar generellt inte när en person med dubbla medborgarskap grips, eftersom landet inte erkänner dubbla medborgarskap. Därför fungerar det inte heller att åberopa Wienkonventionen, som ger frihetsberövade rätt till konsulär hjälp från det andra landet.

Myndigheter i det andra landet håller i sin tur ofta en låg profil utåt eftersom man tror att det tjänar den gripnes situation bäst. Nyligen trampade Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i klaveret när han uttalade sig ogenomtänkt och anklagades för att ha försämrat chanserna för en fängslad kvinna.

Vill ändra straffet

Ingen svensk representant har fått träffa Djalali. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att regeringen inte tar ställning till brottsanklagelserna men kräver att straffet ska ändras.

Vi tycket inte att dödsstraff har någon plats i en modern rättsordning. Och vi kvarstår med vår ansökan om att få träffa honom, säger Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet.