Karen var den vackraste av alla hästar, säger veterinär Ahmad Sharida medan han varsamt sticker en injektionsnål genom den raggiga pälsen i hennes nacke.

Stoet, som Sharida före kriget hjälpte till att förlösa, är för svagt för att ens orka gnägga. Hon stals från ett stall i östra Ghouta 2012, då rebeller tog kontrollen över området, och återfanns i oktober i fjol.

Jag var chockad. Hon var bara skinn och ben, kunde knappt stå upp, säger Sharida.

Det enorma mänskliga lidandet i krigets Syrien överskuggar det mesta. Men även andra levande varelser har drabbats hårt: Arabhästarna var en gång beduinernas stolthet, och avlades med omsorg för att behålla de rena blodslinjerna.

"Har lidit mycket"

Av de 8 500 hästar i Syrien som var registrerade hos Världens arabhästorganisation WAHO vid krigsstarten 2011 har 3 000 förlorats under kriget, enligt syriska myndigheter.

Hästarna har lidit mycket, precis som alla vi andra. De har också stulits, dödats och kommit på avvägar, säger Mohammed Ghaith al-Shaib, chef för den statliga myndighet som ansvarar för arabhästarna.

Sedan regeringsstyrkor återtagit kontrollen över område efter område, försöker myndigheterna återskapa stammen av arabiska fullblod till det den en gång var. Hästar som räddats från återtagna områden samlas nu ihop på ett statligt stall utanför huvudstaden Damaskus för rehabilitering.

Hoppas få föl

Hästar är känsliga för ljud, och många av dem som överlevt kriget är traumatiserade av sina upplevelser. Ston som utsattes för en flygattack i staden al-Dimas, väster om Damaskus, är ett exempel, berättar tränaren Jihad Ghazal på rehabiliteringsstallet.

Ett år efteråt föddes föl som var förlamade eller döda, på grund av att deras mödrar blivit så skräckslagna, säger han.

Stoet Karen, den sista hästen vid liv av en sällsynt syrisk blodslinje, ska förhoppningsvis kunna få en ny avkomma när hon så småningom hämtat sig. Veterinärerna hoppas på ett litet stoföl, för att bevara blodslinjen för framtiden.