Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin inledde banketten med att utbringa kvällens första skål, kungens skål. Konungen svarade med att utbringa en skål för Alfred Nobel. Allt enligt traditionen.

De 1 350 gästerna, som fördelas på 65 bord, reste sig upp och lyfte sina champagneglas.

Anka eller chartreuse

Artikelbild

| Karen S Kantor och statsminister Stefan Löfven under Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Servitörerna tågade strax nedför trappan i Blå hallen med förrätten: kalixlöjrom eller tångkaviar. Därefter bjöds det på anka fylld med svart trumpetsvamp, eller chartreuse (det vegetariska alternativet, ett slags grönsakstårta). Måltiden avslutades med hallonmousse som bars ned på fat med sprakande bloss.

Under de efterföljande tacktalen passade kemipristagaren Stanley Whittingham på att påminna om vikten av stöd från forskarkollegor världen runt, även i Sverige, för upptäckten av litiumbatteriet.

Det här priset understryker att forskning i högsta grad är internationell, med pristagare från Europa, Asien och Amerika. Jag är engelsman i USA, John Goodenogh en amerikan som då bodde i England, och Akira Yoshino i Japan. Vetenskapen känner inga geografiska gränser, sade Whittingham.

Hyllade Selma Lagerlöf

Artikelbild

| Forskningminister Matilda Ernkrans, Peter Handke, Nobelpristagare i litteratur och Caroline Parmelin under Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Polska litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som tilldelas priset för 2018, hyllade den svenska författaren Selma Lagerlöf som var den första kvinnan som tilldelades litteraturpriset 1909.

Jag bugar mig djupt för henne genom tid och rum, och för alla andra skapande kvinnor som oförskräckt klev ur de snäva roller som samhället tvingat på dem, och hade modet att berätta sin historia för världen, högt och tydligt, sade Tokarczuk.
Artikelbild

| Kronprinsessan Victoria och James Peebles, Nobelpristagare i fysik anländer till Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Den andra litteraturpristagaren, den hårt kritiserade Peter Handke, tog också upp Selma Lagerlöfs författarskap genom att nämna "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".

Min önskan är att gässen i framtiden ska flyga längre bort än Sverige, över alla landskap, inte bara i Europa, och därmed förvandla även det minsta av länder till ett världsomfattande land, sade Handke.
Artikelbild

| Prinsessan Sofia och Didier Queloz, Nobelpristagare i fysik anländer till Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Många av gästerna såg ut att hålla andan när Handke talade, men han undvek att säga något kontroversiellt och möttes av applåder efteråt.

Svenska visor

Artikelbild

| Kung Carl XVI Gustaf och litteraturpristagaren Olga Tokarczuk under Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Temat för årets underhållning var den svenska vistraditionen. För det första framträdandet stod Lisa Nilsson och Magnus Carlson som sjöng Bellman. Lisa Nilsson sjöng Cornelis Vreeswijk inför varmrätten.

Kungens bordsdam var professor Evi Heldin, fru till Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin. På sin andra sida hade han Olga Tokarczuk, som i sin tur fördes till bordet av prins Daniel.

Artikelbild

| Översiktsbild av Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Drottning Silvia hade traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida satt fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum.