Spanskflaggade Open Arms talesperson säger att organisationen Proactiva Open Arms inte accepterar erbjudandet från den spanska regeringen på grund av det "extrema humanitära nödläget" som råder ombord, och att migranterna behöver gå i land så fort som möjligt.

Det är otänkbart att färdas i sex dagar, som är den tid som det skulle krävas för oss att ta oss till Algeciras, säger talespersonen till AFP.

Försökte stoppa fartyget

Open Arms ligger för ankar utanför italienska Lampedusa. Organisationen uppger motstridiga uppgifter om hur många migranter som finns ombord: Proactiva Open Arms skriver på Twitter att det handlar om 107 migranter, samtidigt som organisationen delar ett inlägg av grundaren Oscar Camps som uppger att det rör sig om 134 personer.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utfärdade ett dekret som stoppade Open Arms från att gå in på italienskt farvatten, men dekretet hävdes senare av en domstol. Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta, som inte tillhör samma parti som inrikesministern, har senare stoppat ett nytt försök från Salvini att hindra fartyget.

EU-länder beredda ta emot

Sex EU-länder kom i mitten av veckan överens om att ta emot migranterna på Open Arms, däribland Spanien, Frankrike och Tyskland. Frankrike har erbjudit sig att ta emot 40 av dem, med förbehållet att personerna har asylskäl, skriver AFP på söndagen.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av åklagare för sin hantering av Open Arms.

Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean Viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land.