– Det var jag och min dotter Svea, 6 år, som hittade det ute i vårt grönsaksland. Det var ju väldigt kul att hitta något så gammalt, säger Olof Svedbom i Örsundsbro.
På ett djup av dryga två decimeter dök ett gammalt mynt i koppar upp. Det var i september när de grävde upp mark, som de ska kunna odla på till kommande sommar, som det oväntat såg dagens ljus igen.
– Jag hade byggt ett litet såll för att få bort stenar. Men det är kul att leta efter saker och att man hittar saker, förutom sten.
Myntet är äldre än huset de bor i. Klockargården vid Gryta medeltida kyrka tror man är från ungefär från 1860. Myntet är från 1828.
– För oss vuxna var det väldigt spännande. Och det är roligt att den här regeln finns att om det är ädelmetall så måste man rapportera in det till länsstyrelsen.
En utredning gjordes om staten ska lösa in fyndet. Riksantikvarieämbetet kom fram till att det redan fanns många sådana mynt, så Olof Svedbom får behålla det.
För dottern Svea Svedbom är alla pengar guldpengar, eftersom det är vad tandfen brukar lämna till henne.
– Så hon såg naturligtvis ett stort värde i myntet, säger Olof Svedbom.
Vad hade en halv skilling för värde då?
– Jag googlade och hittade att man runt 1830 fick en sup för tre skilling. Så man kom inte så långt på en halv tyvärr.
Nu ligger myntet kvar i ett skåp i väntan på eventuellt sällskap.
– Vi ska fortsätta gräva ut landet i vår. Så kanske blir det en samling. Du är välkommen på ett "grävande" reportage i vårt land, skrattar Olof Svedbom.