Fel färg stoppar inte solceller

Detaljplanen för Salnecke park säger att tak ska vara röda. Nu ger miljö- och byggnadsnämnden dispens för svarta solceller.

Står det rött tak i detaljplanen går det inte att sätta upp svarta solceller om man inte först får bygglov för fasadändring beviljat.

Står det rött tak i detaljplanen går det inte att sätta upp svarta solceller om man inte först får bygglov för fasadändring beviljat.

Foto: Johan Heimer /arkiv

Örsundsbro2019-10-10 18:00

Färgangivelser i detaljplaner ska följas om inte bygglov för fasadändring söks och beviljas av miljö- och byggnadsnämnden. Nu har nämndens ordförande Jan Fredriksson (C) sagt ja till en villaägare som ville sätta upp solceller på solsidan av sitt villatak på Mistelvägen. Ordföranden har också givits i uppdrag att ge positivt beslut för ytterligare en ansökan i samma område.

– Förvaltningens förslag har varit att avslå ansökningarna eftersom svarta solceller inte stämmer överens med detaljplanens bestämmelser. I nämnden har vi varit eniga om att säga ja till solceller på södersidor av tak. I den andra ansökan ville ägaren ha solceller på såväl syd- som norrsidan av taket, och där var nämnden oenig, säger Jan Fredriksson.

Två C- och en KD-ledamot ville säga ja till den två-sidiga ansökan, men majoritetens beslut är att säga ja bara till solsidan. Om den sökande tycker att det räcker kommer bygglov att ges genom ordförandebeslut.

Riksdagen har beslutat att solceller inte längre ska vara bygglovs- men däremot anmälningspliktiga. Det innebär att det inte heller kommer att tas ut bygglovsavgifter. Men detaljplanebestämmelser kan innebära att bygglov krävs även i fortsättningen, och då utgår avgift.

– I Örsundsbrofallet skulle en ändring av detaljplanen vara möjlig så att takfärgsbestämmelsen togs bort, men det är en omständlig och tidskrävande process. Det är enklare och snabbare att pröva bygglovsansökningar, säger Jan Fredriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!