Skuldberget
Större delen skulden är skatter som domstolen menar att det Örsundsbrobaserade företaget lurat staten på. Nu har skulden hamnat hos Kronofogden för indrivning.
EP berättade i september 2023 om bolaget som ökade sin omsättning från 12 miljoner till 1,2 miljarder på bara ett par år. I juni året innan hade Ekobrottsmyndigheten gjort ett tillslag i lokalerna på Industrivägen i Örsundsbro sedan Skatteverket fattat misstankar om att saker inte stod rätt till. Bland annat hade mobiltelefoner köpts in till kraftiga underpriser och handlats mellan bolag i sju led. "Det får anses vara orimligt och ett klart tecken på att transaktionerna inte är affärsmässiga", konstaterade Skatteverket.
Enligt Ekobrottsmyndigheten ingick målet i en gigantisk härva med internationella kopplingar som omfattade ett myller av bolag. En rad personer hade tidigare dömts till långa fängelsestraff för momsfusk i andra grenar av samma härva.
Utredningen visade att aktörerna i Sisu Net använt ett upplägg kallat momskarusell där bolag på falska grunder begär ut moms från Skatteverket. I stor skala handlar det ofta om falska affärer med mobiltelefoner.
Stockholms tingsrätt fällde vd:n och en annan person i bolaget för grova skattebrott på 367 miljoner och penningtvätt på 1,4 miljarder kronor. Båda dömdes, mot sitt nekande, till det strängaste straff som går att utdöma för de ekobrott, åtta års fängelse. Domen överklagades och Svea hovrätt satte senare ner straffet för vd:n till 6,5 år fängelse.
I domen skrev tingsrätten att det rört sig om en brottslighet som varit svårupptäckt och mycket kvalificerad. Tingsrätten menade också att Sisu Nets vd styrt handeln även i andra bolag i härvan. På så sätt ska han ha ordnat så att moms betalades ut på felaktiga grunder till dessa bolag.
Idag har alltså bolaget en skuld hos Kronofogden på 324 miljoner, till största delen bestående av fordringar från Skatteverket.
Nio av de tio bolag med störst skulder som EP begärt uppgifter om är försatta konkurs. Övervägande delen av deras skulder är obetalda skatteskulder, alltså intäkter som staten därmed gått miste om.
Att det är just skatteskulder som företagare på obestånd väljer att inte betala kan bero på flera saker. Vanligt är att man först betalar leverantörer, löner och andra omedelbara kostnader för att hålla verksamheten i gång så länge det går. Skatter och förseningsavgifter blir därmed nedprioriterat i väntan på att ekonomin ska förbättras.
På listan över de tio aktiebolag med störst skulder finns också dessa. Samtliga har haft sitt säte i Enköping.
Happydress. Skuld 7,8 miljoner. Klädhandelsföretag. Försattes i konkurs november 2022.
Con Total Projekthantering. Skuld 5,8 miljoner. Företaget arbetade med bygg- och fastighetsverksamhet. Försattes i konkurs 2024.
Temxas Media. Skuld 4,7 miljoner. Företaget arbetade med marknadsföring med mera. Konkurs 2023.
Omilo. Skuld 3,5 miljoner. Företaget arbetade med konsultverksamhet och försäljning inom bland annat IT-området. Konkurs 2025.
Masarab. Skuld 3,2 miljoner. Byggföretag. Konkurs 2020.
Fjärdhundra taxi. Skuld 1,8 miljoner. Taxiföretag. Konkurs 2022.
Trädgård & Bemanning. Skuld 1,7 miljoner. Företaget arbetade med bemanning, trädgårdsarbete och byggverksamhet. Konkurs 2024.
Sebas Byggare. Skuld 1,7 miljoner. Byggföretag. Konkurs 2023.
Enköpings Bemanning. Skuld 1,6 miljoner. Bemanningsföretag. Obestånd.