Panik i tomteverkstan med Elis frĂ„n Örsa

TioÄriga Elis ska rÀdda tomtarnas magiska vÀrld i Ärets julkalender.

Elis Nyström frĂ„n Örsundsbro har en av huvudrollerna i Ă„rets julkalender pĂ„ SVT, ”Panik i tomteverkstan”.

Elis Nyström frĂ„n Örsundsbro har en av huvudrollerna i Ă„rets julkalender pĂ„ SVT, ”Panik i tomteverkstan”.

Foto: Maria Hedenlund

Örsundsbro2019-11-29 21:00

PĂ„ söndag morgon Ă€r det dags för första avsnittet i Ă„rets julkalender pĂ„ SVT. Men pĂ„ Örsundsbroskolan fick eleverna i klass 4 en exklusiv förhandsvisning av avsnittet. En av huvudrollsinnehavarna i julkalendern Ă€r nĂ€mligen tioĂ„riga Elis Nyström frĂ„n Örsundsbro.

Ett femtiotal elever och tre lĂ€rare hade samlats i ett av skolans klassrum för att se klasskamraten Elis i rollen som tomtens son Julle i Ă„rets julkalender ”Panik i tomteverkstan”.

I Är Àr det mycket julkÀnsla i kalendern som utspelar sig pÄ Nordpolen dÀr tomtar tillverkat barnens julklappar i flera hundra Är. Men allt fler barn slutar att tro pÄ tomten och önskelistorna som skickas till Nordpolen Àr fÄ. Om alla slutar tro pÄ tomten kommer Ljusets lykta att slockna och tomtevÀrlden försvinna. Tomtemor och barnen Julle och Julina mÄste fÄ tomten att bli populÀr igen.

– Det kĂ€ndes bra men det var lite nervöst, sĂ€ger Elis nĂ€r filmvisningen Ă€r slut och klasskompisarna efter applĂ„der lĂ€mnat klassrummet.

Det var lite av en slump att Elis sökte rollen. Han hittade en webbsida dÀr produktionsbolaget Nordisk Film sökte en pojke mellan sju och tio Är för en roll i julkalendern.

SÄ Elis sökte och fick skicka in en video pÄ sig sjÀlv med en förutbestÀmd scen. Sen blev det tre uttagningar till i Stockholm och samtal med regissören innan det blev klart att Elis var den av 1200 sökande som fick rollen.

– Det var förra vintern. De ringde hem till pappa och berĂ€ttade att jag fĂ„tt rollen, det var jĂ€tteroligt, sĂ€ger Elis.

Inspelningen pÄgick under sex veckor i vÄras i SVT:s studio i Stockholm och under tiden kunde Elis inte gÄ i skolan.

– Jag fick plugga extra pĂ„ helgerna, det var lite jobbigt men det funkade, berĂ€ttar Elis.

– Du pluggade bĂ„de pĂ„ helgerna och hela sportlovet, fyller mamma Lina i.

Tillsammans med de andra skÄdespelarna fick Elis göra en kollationering. Det Àr nÀr skÄdespelarna och regissören samlas för att lÀsa igenom hela manuset.

–  Men sen spelade vi inte in scenerna i rĂ€tt ordning. Vi började med frukostscenerna och avsnitt fem, sĂ€ger Elis medan mamma Lina erkĂ€nner att hon tyckte inspelningen var rĂ€tt förvirrande.

Det var lÄnga inspelningsdagar, ibland frÄn sju pÄ morgonen till sju pÄ kvÀllen. En studiovÀrdinna servade med mat och uppiggande smothies.

– Man blev trött men det var kul hela tiden, nĂ„gon gĂ„ng sov vi över i Stockholm, sĂ€ger Elis.

I mitten av april var hela inspelningen klar men först i oktober fick Elis se resultatet.

–  Vi fick se de fem första avsnitten vid en fest pĂ„ Nordisk Films kontor. Det kĂ€ndes lite konstigt att se sig sjĂ€lv pĂ„ film och det blev vĂ€ldigt annorlunda nĂ€r de hade lagt pĂ„ musik och filter pĂ„ bilderna, sĂ€ger Elis.

Att spela mot kÀndisar som Pernilla Wahlgren och Markoolio tyckte han var roligt.

– De var bra att spela mot, sĂ€ger Elis.

–  Det var en vĂ€ldigt varm kĂ€nsla och ett trevligt omhĂ€ndertagande under hela inspelningen, sĂ€ger mamma Lina.

Även Elis tvĂ„ bröder, Ă„ttaĂ„rige Vide och fyraĂ„rige Hugo, har fĂ„tt se det förta avsnittet av julkalendern i förvĂ€g.

– De ville se de andra avsnitten i förvĂ€g ocksĂ„ men jag bestĂ€mde att de fĂ„r de inte, de fĂ„r vĂ€nta sĂ€ger Elis med ett lite illmarigt leende.

Innan Elis fick rollen som Julle i julkalendern hade han inte spelat teater men nu har han börjat i en teatergrupp vid Kulturskolan i Enköping.

– Jag tror att jag vill fortsĂ€tta med teater, det Ă€r kul, sĂ€ger Elis som annars spelar fotboll och innebandy i Örsundsbro IF och Ă€r med i Frilufsarna i Örsundsbro.

Elis spelade bland annat mot stora namn som Pernilla Wahlgren (tomtemor) Markoolio och Per Andersson (tomtefar).
Elis spelade bland annat mot stora namn som Pernilla Wahlgren (tomtemor) Markoolio och Per Andersson (tomtefar).
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!