Våldsdådet: 14-åringen attackerade andra dagen på praktiken

Det tog inte två dagar på den nya praktikplatsen. Sedan attackerade den 14-årige pojken kvinnan i butiken i Örsundsbro med ett vasst föremål.
Bakgrunden ska vara pojkens överdrivna intresse för våld.

Polisen spärrade av utanför en butik i Örsundsbro efter att en 14-årig pojke gått till attack mot en kvinnlig anställd.

Polisen spärrade av utanför en butik i Örsundsbro efter att en 14-årig pojke gått till attack mot en kvinnlig anställd.

Foto: Scharlotte Peppare

Örsundsbro2025-06-02 06:02

Polisen hittade och kunde gripa den 14-årige pojken någon timme efter våldsdådet i Örsundsbro. Sedan lämnades han över till socialtjänsten i Enköping, vilket görs med brottsmisstänkta personer som är under 15 år.

Förvaltningsrätten beslutade att pojken omedelbart skulle bli omhändertagen och få vård med hjälp av ett LVU-beslut, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga. 

Carl Forslund är advokat och offentligt biträde för pojken i det nu pågående rättsliga processen.

Vad vet du om bakomliggande motiv till dådet?

– Jag kan egentligen inte berätta någonting om brottsmisstanken eller vad som ligger bakom. Det enda jag egentligen kan säga att jag företrätt i förvaltningsprocessen, säger Carl Forslund.

I utredningen socialtjänsten gjort framkommer att den pojken ska ha planerat våldsdådet en längre tid. Sedan tog den bara till andra dagen på praktiken innan han skadade de butiksanställda kvinnan.

Åklagaren Elin Blank, som leder polisens utredning och som kan komma att väcka så kallad bevistalan i sommar för att pröva själva brottet, har tidigare sagt till EP att pojken och den attackerade kvinnan inte kände varandra:

– Planerat sedan länge låter direkt felaktigt, eftersom det var dagen innan han började på den här praktikplatsen. 

Carl Forslund säger sig inte kunna kommentera några uppgifter alls i utredningen:

De destruktiva plattformarna med våld som pojken ska ha vistats på, vad kan du säga om det?

– Jag har haft kontakt med honom men inte vet inget bakomliggande. Jag vill inte säga någonting utan att ha pratat med honom först.

Rättsliga processen

Förvaltningsrätten fattar beslut om tvångsomhändertagande åtgärder enligt lagen om vård av unga, LVU.

Skuldfrågan behandlas av tingsrätten. Personer under 15 år kan inte åtalas men istället kan åklagaren efter polisens utredning väcka en så kallad bevistalan. 

Vid en bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte. Domstolen kan också besluta om skadestånd till brottsoffret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!