Krogen får kritik för hantering av livsmedel

Bistrot Bombance i Enköping har listats i krogguiden White Guide nio år i rad. Nu riskerar de att få betala vite efter nedslag i flera livsmedelsinspektioner.

Enköpingsrestaurangen Bombance har listat sig i White Guide nio år i rad men har fått anmärkningar vid inspektioner. " Bra att det finns inspektioner. Men jag upplever dem oerhört nitiska", säger Johan  Beckman som driver restaurangen.

Enköpingsrestaurangen Bombance har listat sig i White Guide nio år i rad men har fått anmärkningar vid inspektioner. " Bra att det finns inspektioner. Men jag upplever dem oerhört nitiska", säger Johan Beckman som driver restaurangen.

Foto: Maria Hedenlund

Restaurang2023-07-12 13:55

Vid en oanmäld kommuninspektion på restaurangen förra sommaren påträffades flera för varmt förvarade kylvaror. Fisk, räkor och musslor och kött uppmättes till för höga temperaturer mot rekommenderat. Kött visade +12 grader, fisk +14 grader och skaldjur +16 grader.

En ny oanmäld inspektion denna sommar visade även denna gång på för höga temperaturer, med inspektörens kalibrerade termometer. Restaurangen uppmanades att se över hantering och ställa in kylarna på en lägre temperatur för att få kallare.

Vid uppföljningskontrollen en vecka senare var det fortfarande för varmt. Nu har Miljö- och byggnadsnämnden förelagt att Bombance omedelbart ska utföra vissa åtgärder: Att ha en fungerande termometer, regelbundna temperaturkontroller och förvara livsmedel i rätt temperatur. Om inte restaurangen följer kraven riskerar de att nämnden beslutar om ett föreläggande förenat med vite. Nämnden anser också att personalen ska utbildas och instrueras så de besitter nödvändiga kunskaper i livsmedelshygien.

Bombance ägare Johan Beckman säger till EP att alla på restaurangen har bra kunskaper och inte behöver någon ytterligare utbildning.

-Vi har jobbat med det här i 14 år i Sverige. Innan dess i 20 år i Frankrike. Så vi vet nog rätt bra vad vi håller på med. Och de gör de andra i köket också. 

Hur ser du på att det görs oanmälda inspektioner?

– När man kommer in på det här sättet och går runt så hittar man alltid saker. Det kan vara så att vi gör saker i en speciell rutincykel, som dom inte tar någon speciell hänsyn till. Du kan ju inte göra allting varje dag så att säga.

Vad säger du om deras anmärkningar?

– Ja det är inget problem alltså. Egentligen så är det mer eller mindre en felvisning på de visarna som sitter på utsidan av skåpen. Och de temperaturerna stämmer inte alltid.

Enligt inspektörens rapport hade de egen kalibrerad termometer med sig?

– Jo i och för sig. Men de använde väl inte dem speciellt mycket. De tittade på de mätarna som sitter på kylskåpet. Det är små marginaler och jag upplever att det som finns i kylarna är det inget som helst fel på. Herregud, vi är professionella och jobbat i evigheter. Vi vet ju vad vi gör. Men dom är väldigt nitiska helt enkelt. Ibland skiner det igenom en slags oteknisk kökserfarenhet hos dem.

Har någon blivit sjuk när de ätit på restaurangen?

– Nej. Det är inget problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!