– Jag känner att vi har ett ansvar att agera. Det här är inte ett förslag som gynnar offentligt anställda i Enköping eller någon annanstans i Sverige, säger oppositionsrådet Jesper Englundh (S).
Förslaget om en anmälningsplikt, av kritiker kallat angiverilagen, är en av punkterna i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Enligt förslaget ska anställda inom kommuner och myndigheter vara skyldiga att rapportera till polisen och Migrationsverket om de i yrket kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Förslaget har mötts av skarp kritik från både myndigheter och anställda som menar att en anmälningsplikt inte är förenligt med många offentligt anställdas yrkesroller. De säger att förslaget skulle göra det svårt för bland annat sjukvårdspersonal och lärare att utföra sina arbeten på ett korrekt och etiskt sätt. En kritik Enköpings socialdemokrater delar.
– Om vi tar socialtjänsten som ett exempel. De behöver bygga upp en tillit för att kunna ge stöd till de personer som behöver det och om deras personal skulle vara tvungna att utreda en persons rätt att vara i landet skulle fler inte våga söka det stöd de har rätt till då de är rädda att bli hemskickade. Det skulle förstärka utanförskapet i samhället, säger Marcus Wennerström (S) som är riksdagsledamot från Enköping.
Flera myndigheter runt om i landet, bland annat Uppsala kommun, har redan skickat in skrivelser till regeringen för att protestera mot en eventuell anmälningsplikt. Nu vill Socialdemokraterna att Enköping ska göra samma sak och lägger därför fram ett ledamotsinitiativ under tisdagens kommunstyrelsemöte där de föreslår att kommunens ledande politiker ska skriva under en protestskrivelse och skicka in den till regeringen.
Jesper Englundh (S) är hoppfull.
– Jag tror kanske inte att Sverigedemokraterna kommer att rösta ja men jag hoppas ändå att det här ska rulla igenom utan några voteringar. Jag tror att vi är många politiker som delar den här problembilden, säger han.
Tror ni att regeringen skulle lyssna om Enköping och andra myndigheter skickar in skrivelser i protest?
– Man ska inte underskatta opinionsmässigt tryck. Kan vi visa att det inte finns en folklig grund för det här förslaget kan vi förhoppningsvis skjuta lagen i sank innan den blir verklighet.