"Skit i Zlatan, han bara driver med oss"

Då är då och nu är nu, men nu är också då och i alla fall senare. Ett löfte är inte ett löfte, men kanske ett löfte om ett löfte.

Roger Pettersson

Roger Pettersson

Foto: Magnus Eriksson

2019-11-16 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristina Eriksson (KD) och Tomas Rådkvist (MP) skrev i EP 26 oktober att det var ett löfte att de skulle göra sitt yttersta för att se till att ett kulturhus på Joar står klart senast 2023.

Ett löfte som alltså inte lovar att huset verkligen är klart då.

Däremot lovade de då att viktiga pusselbitar skulle finnas på plats i år, men det löftet har redan nu spruckit. De bara chansade på att en rapport skulle ge sådana svar, vilket den inte gjorde.

Jaja. Så det kan bli.

## Kulturhuset har utretts sedan 1995. Nu har ett år gått sedan valet och den valrörelse där MP krävde ”Joar nu”.

Kommunalrådet Jesper Englundh (S), Magnus Ahlkvist (V) och Anders Wikman (Nystart) ville på fullmäktige i måndags veta varför inget hänt.

Rådkvist svarade att löftet nu var ”kulturhuset åtminstone skulle vara på god väg att vara på plats 2023”, men ändrade sig senare till att det var ”ett löfte att det ska stå klart senast 2023”. I alla fall om inte upphandlingar överklagandes.

Inte så övertygande.

## Till slut (en timme och 14 minuter in på mötet, kolla på Youtube) så lovade i alla fall kommunalrådet Ingvar Smedlund (IS) att oavsett vad som händer ska det stå ett kulturhus klart senast 31 december 2023, men vad och vilken slags kultur det ska innehålla är det ingen som vet. Nu.

## Slutsats 1: Nu är inte nu, men kanske då, alltså år 2023. Å andra sidan kommer ju det som nu är då att då vara nu, men då.

Slutsats 2: Nu har vi fått ett löfte om att det var ett löfte.

## Det blev inget beslut heller om kulturhus när S och Nystart hade makten i fyra år. Det är lätt att se grandet i sin broders öga, men icke lika lätt att bliva varse bjälken i sitt eget.

Och den som själv är utan skuld kastar den första stenen.

## Leif Zetterberg är död. Han var bonde, odlare och centerpartist av födsel och ohejdad vana.

Mer än de flesta människor som jag har känt plöjde han sin egen fåra i sitt aktiva liv.

## Jag är inte så förtjust i vildsvin och bejakar vildsvinsjakt.

Men den bör utövas under lagliga och icke livsfarliga förhållanden.  Dessutom är jag inte så säker på att lördagskvällar är den absolut bästa tidpunkten, men jag vet att vilda svin är nattdjur.

## Jag har delar av mina rötter i Veckholm, så jag vet att det kan gå vilt till där och blåsa hårt.

## Jag har blivit uppmanad att skriva något berömmande om Liverpool eftersom fotbollslaget slog mitt favoritlag Manchester City i helgen och nu antas vinna ligan.

Okej.

The Beatles gjorde bra låtar.

## Även om det står Ledare så är det här en Undertecknat.

## Skit i Zlatan. Han bara driver med oss, numera. Jag säger som Janne Andersson om Zlatan. Då är då och nu är nu.

Vissa personer vars bästa tid var då låssas för fulla muggar att deras bästa tid är nu. Inte bara Zlatan.

## Här är några ämnen som jag inte fick plats med denna vecka, men kanske nästa: Hettemarkshuset, Alexander Alan, viktiga kulturfrågor, braslöksläggande, sardin på stämningen, Rombergaskolan, värdegrundstötning, Kosovare  Asllani, diamantbollen, Shakespeare, Fanna BK, Morgan Johansson och kommunhuset.

Det blir spännande.

## Bara en sak till. Hur blir man ledarskribent eller krönikör?

Lär dig bara hela Bibeln utantill, The Towa Carson songbook, Bob Dylans och Kjell Höglunds texter och ha någon som visar dig hur du går hem så är du hemma, oavsett om du har ingen egen riktning hem just likt en rullande sten. Och vem är den förste att kasta den?