På den soliga tisdagsförmiddagen samlades barn, vuxna och skolelever längs bord med mat i mängder bakom Sandbroskolan.
Säsongens första grillning? Nej. Krisberedskap. Måltidsservice i Enköpings kommun genomförde en stor workshop. Under dagen övade kommunens kockar på att laga mat utan tillgång till el eller rinnande vatten – förutsättningar som kan uppstå vid en kris eller ett långvarigt strömavbrott.
– Syftet med dagen är att våra kockar ska känna sig trygga i att laga mat under krisförhållanden. Det är avgörande för att viktiga samhällsfunktioner som skola och förskola ska kunna fortsätta sin verksamhet även vid störningar, säger Jonas Österlund, måltidsutvecklare i Enköpings kommun.
Workshopen lockade även politiker och chefer från olika kommunala förvaltningar, som bjöds in för att få en inblick i hur en krissituation kan hanteras i praktiken. Jonas Österlund guidade besökarna mellan de olika matstationerna och förklarade hur arbetet är uppbyggt och vilka resurser som krävs. Flera av de som besökte övningen reflekterade över hur aktuellt temat är.
– Man blir påmind om beredskap nu med tanke på Spanien, säger en åhörare, och syftar på måndagens stora elavbrott som slog ut delar av Spanien och Portugal.
12 stycken muurikor, stora stekhällar, har köpts in för att kunna laga mat i större volym. De är gasoldrivna och strategiskt utplacerade i Enköping och Örsundsbro. Att hantera gasol kräver både utbildning och särskilda rutiner för säker förvaring, vilket är något kommunen nu arbetar med att införa för all kökspersonal.
Men är det inte stressigt och jobbigt att laga mat under så knappa förhållanden? Nej, inte enligt Monica Åkerlöf, kökschef på Hummelstaskolan.
– Det är första gången vi har gjort det här. Jag tycker att det har känts roligt att öva. Man får tänka till lite extra. Vi har fått samarbeta och är uppdelade i lag och gör olika rätter. Men att laga mat i muurikor är nytt för oss, och det var ju nyttigt att prova på.
En vanlig dag lagar Enköpings kommun ungefär 8000 portioner mat till förskola, skola och äldreomsorg enligt Jonas Österlund. Hur långt räcker då lagren med mat?
– Vi har egentligen inget uppdrag som säger att vi ska klara oss si eller så många dagar, men vi uppskattar nu att enbart vårt inköp av ärt- och bönprotein räcker i 8 till 10 dagar. Och sen tillkommer konserver och mat i kyl och frys till det. Jag skulle säga att våra kök kan klara sig upp till två veckor utan inkommande leveranser.