Skola för alla
EP har tidigare berättat om 10-åriga Linus som blivit kränkt när han var ensam med sin elevassistent i skolan. Linus gjorde hemliga inspelningar med sin mobil för att bli trodd. På inspelningarna hörs att han blir kallad sjuk, tokig, galen, liten skitunge och "din lilla apa" av skolpersonalen.
Linus föräldrar hade under lång tid uppmärksammat hans situation och under hösten berättat för både lärare och ansvarig för skolverksamheten i Enköpings kommun, utan större gensvar om att det förekommit kränkningar. Medan Linus blev sittande hemma, för rädd för att gå till skolan.
Varje skola har till uppgift att rapportera kränkningar till utbildningsförvaltningen i sin kommun, något skolornas rektorer ansvarar för.
Under 2024 förekom två kränkningsanmälningar till gällande skolpersonal mot elev på Örsundsbroskolan. Sedan 2019 är det totalt elva kränkningar, skolpersonal mot elev.
Fem av de elva ärendena på Örsundsbroskolan har anmälts till myndigheten Skolinspektionen, där två lett till prövning men utan vidare åtgärd. Ett ärende gick vidare till BEO, Barn- och elevombudsmannen, som avstod från att ingripa.
Att få ta del av antal rapporterade fall från alla kommunala grundskolor där skolpersonal kränkt en elev visar sig inte vara helt lätt. Under flera veckors tid uppger Enköpings kommun att siffrorna ska samlas in från varje rektor, när Skolvekets regler är att det ska ske löpande rapportering.
EP får senare svaret att det skedde en digitalisering av hanteringen 2023 som försvårar tillgängligheten. Och att siffrorna för åren 2023 till 2024 endast bygger på en uppskattning av siffrorna de har fått från skolorna, gällande kränkningar skolpersonal mot elev.
Vad händer idag när ni får in kränkningsanmälningar på förvaltningen?
– Vi går inte in och läser varenda kränkningsanmälan. Det finns inte en möjlighet att göra det. Man ska ha kännedom står det i lagen. Så nej, vi läser går inte in och läser varenda kränkningsanmälan, säger Linda Lindahl, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Enköpings kommun.
Utbildningsförvaltningen lämnar sedan en sammanställning till politikerna i utbildningsnämnden, som har möjlighet att ställa frågor på nämndens sammanträden.
– Nämnden, som är huvudman, blir alltid informerade vid allvarliga incidenter. Men utredningsuppdraget och eventuella åtgärder har delegerats till verksamheternas rektor från nämnden. Det betyder att nämnden läser inte varje kränkningsanmälan, säger Linda Lindahl.
Under åren 2020 och 2024 ökade även kränkningsanmälningarna för elev mot elev lavinartat på Örsundsbroskolan från 14 till hela 114 stycken.
Johan Danielsson, rektor på Örsundsbroskolan, vill inte svara på frågor över telefon när EP söker honom. Han vill ge skriftliga svar.
Han menar att det inte sker fler kränkningar eller konflikter än 2020. Utan är mer en fråga om hur de rapporterar.
Så vad beror ökningen på?
"På skolan talar vi mycket om vikten av att göra anmälningar, om att vi inte ska värdera händelsen i anmälan utan det gör vi i utredningen, vi tar med konflikter på rasten som är lösta innan anmälan och där eleverna är kompisar igen. Då blir det fler anmälningar", skriver John Danielsson. . .